Meteen naar de content
14 november 2013

‘NSA-gegevens in heroïnezaak’

In een heroïnezaak die speelt voor de rechtbank in Amsterdam zijn mogelijk gegevens van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) gevoegd. De advocaten hebben aan de rechtbank gevraagd dat nader te onderzoeken, maar dat is afgewezen. De rechtbank is daarop woensdag gewraakt. De rechtbank zei dat door de recente onthullingen over afluisteren door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA wel aan te nemen dat er illegaal kan zijn afgeluisterd, maar dat hier in het dossier in deze zaak niets over te vinden is.

 

Door @Wim van de Pol

NSA

In het onderzoek zit een proces-verbaal uit Roemenië met gegevens uit de VS over een Iraanse man die wereldwijd heroïne verscheepte die hij kocht van de Afghaanse Taliban en zou hebben doorverkocht aan de verdachten. Deze Hossein Rikabadi was in de Verenigde Staten voorwerp van onderzoek door de Drugs Enforcement Admminstration (DEA) in 2005. Advocaat Cees Korvinus: 'Het gaat om informatie die in 2005 is verzameld door de DEA en de NSA en betreft het gebruik door Rikabadi in Nederland van meer dan 20 gsm-nummers. Deze verdachten zijn pas in 2006 verdacht. De vraag wat betreft de rechtmatigheid van het onderzoek is: hoe komt men aan die gegevens?'  

Koerdisch

De advocaten hadden gevraagd om nader onderzoek naar telefoontaps die in Roemenië door de Drug Enforcement Administration is aangeleverd. De gesprekken zelf zijn volgens de Roemeense politie slecht te verstaan en gevoerd in een obscuur Koerdisch dialect. Mogelijk zijn het illegaal afgeluisterde gesprekken. Bovendien kunnen die gesprekken erop wijzen dat door de politie over de start van het onderzoek tegen de verdachten informatie is achtergehouden.

Tolk

De advocaten vroegen ook om teamleiders van de politie in Roemenië, Turkije en Nederland en verder om een politieman die als tolk een belangrijke rol in het onderzoek heeft gespeeld. Ook een voormalige verdachte in een ouder onderzoek werd gevraagd. De rechtbank wees gisteren al deze verzoeken af. De advocaten vinden dat onbegrijpelijk. Michel van Stratum: 'De rechtbank heeft gezegd Rikabadi een belangrijke getuige te vinden. Hij kan niet worden gehoord maar de rechtbank wil ons daarvoor niet compenseren met andere getuigen waarmee we de rechtmatigheid kunnen toetsen.'

Rikabadi

De Bayer-zaak draait om twee heroïnezendingen uit 2007 waar in Nederland zes verdachten voor terechtstaan. De heroïne werd geleverd door de Iraniër Hossein Rikabadi (foto) die toen mogelijk de grootste heroïnehandelaar ter wereld was. Hij wordt niet vervolgd, terwijl hij tussen 1998 en 2007 ongestoord vanuit Nederland kon werken.

Vrijdagochtend neemt de wrakingskamer van de rechtbank een besluit. 

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.