Rechtbank veegt Helderse coke-zaak deels van tafel

In de zaak van de vangst van bijna 800 kilo cocaïne in een bestelbusje dat net was weggereden uit de haven van Den Helder zijn twee verdachten, de broers Peter P. en Jan P., vrijgesproken door de rechtbank Rotterdam. Het bewijs is veel te dun volgens de rechtbank.

Lagere straffen

De vrijgesproken broers werden door de officier van justitie als tussenpersonen beschouwd. Er was negen jaar cel tegen hen geëist. De personen die wel veroordeeld zijn kregen overigens (aanzienlijk) lagere straffen dan geëist.

De rechtbank heeft Peter B., de schipper van de Helderse viskotter HD 22 zeven jaar cel opgelegd, na een eis van negen jaar cel. Bemanningsleden Fred Z. en Benny K. kregen 42 maanden, na een eis van zeven jaar. Tegen de chauffeur van het busje Edin K. was ook zeven jaar geëist. Hij komt ervan af met 30 maanden cel.

Eén bron

De zaak liep al heel lang. Half september 2015 werden bemanningsleden van de kotter, plus de schipper en diens vrouw in Den Helder aangehouden op verdenking van de handel in cocaïne. De vrouw werd toen op vrije voeten gesteld.

Het bewijs tegen de broers P. berustte op een enkele verklaring. De rechtbank ziet dat als één enkele bron en onvoldoende.

De rechtbank geeft in het vonnis het Openbaar Ministerie enigszins een veeg uit de pan:

Het komt de rechtbank voor dat de onderhavige zaak zoals daarvan blijkt in de onderliggende dossierstukken door de desbetreffende opsporingsinstantie niet volledig lijkt te zijn onderzocht.

Het onderzoek is gedaan door de FIOD onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Een overzicht:

OM eist tot 9 jaar tegen leden cokebende

Verdachten 800 kilo coke voor de rechter

Raadsels rond mega-cokevangst Den Helder

Arrestaties in coke-zaak Den Helder

‘Marine in onderzoek cokesmokkel betrokken’ (UPDATE)