Rechtbank veroordeelt juwelier voor wapenbezit

De rechtbank in Den Bosch heeft de 54-jarige juwelier Willy Sanders van Goldies uit Deurne veroordeeld voor bezit van een verboden vuurwapen en munitie, een stroomstootwapen en een traangasbusje. Hij krijgt een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

2010

Bij de overval kwamen twee overvallers om het leven door schoten van zijn echtgenote. Zij is niet vervolgd. Sanders schafte het vuurwapen aan nadat hij en zijn vrouw in 2010 slachtoffer waren van een gewapende overval op hun juwelierszaak. Hij had het wapen geladen en klaar voor gebruik in het kantoor achter de winkel liggen om zich te kunnen verdedigen in bedreigende situaties. De rechtbank zegt zwaar te tillen aan illegaal vuurwapenbezit. De zaak toont volgens de rechtbank aan dat er gevaar schuilt in het ongecontroleerde bezit van een vuurwapen.

Vergunning kwijt

Sanders was zich ervan bewust dat het verboden was om een vuurwapen in bezit te hebben. Hij had eerder een vuurwapen moeten inleveren nadat hij zijn wapenvergunning was kwijtgeraakt na een veroordeling voor een geweldsdelict. Naast het geladen vuurwapen had hij ook 38 patronen, een stroomstootwapen en een traangasbusje in bezit.

Straf

Voor alles samen, zou de rechtbank uitkomen op een celstraf van vier tot vijf maanden. Maar de rechtbank ziet strafmatigende omstandigheden en heeft oog voor de ingrijpende gevolgen die de overval en de afloop daarvan (ook) voor de man en zijn gezin hebben gehad. De rechtbank vindt de feiten te ernstig om hem schuldig te verklaren zonder strafoplegging. Bovendien vindt de rechtbank dat het afzien van een straf een verkeerd signaal afgeven naar de samenleving. De rechtbank vindt daarom een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf passend. De voorwaardelijke straf is om de man ervan te weerhouden zich opnieuw voor zijn verdediging te bewapenen.

Zie het vonnis.

Zie ook:

Drie jaar cel voor overval juwelier Goldies

Nabestaanden eisen vervolging juweliersvrouw