Rechtbank: vier jaar meer dan eis

In Breda heeft de rechtbank 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd aan een 24-jarige man voor twee woningovervallen en poging doodslag op een politieagent. Bij één van de overvallen brak een slachtoffer zijn rug. De straf is vier jaar hoger dan de eis.

Zes jaar oud

Beide woningovervallen vonden plaats in Breda aan het begin van de avond. De overval op 12 november 2012 aan de Advocaatsdreef duurde ongeveer drie kwartier. Twee volwassenen een jongen van destijds zes jaar oud werden bedreigd door twee overvallers met een vuurwapen en een kapmes. Er zijn horloges, mobiele telefoons en een handtas met inhoud weggenomen.

Taser

Bij de overval op 4 januari 2013 werd niet alleen gedreigd met een vuurwapen, maar is ook gebruik gemaakt van een taser en tie-rips. Een van de slachtoffers heeft bij zijn vlucht zijn rug gebroken. Bovendien is er geweld gebruikt tegen een buurtgenoot die hulp kwam bieden. Bij deze overval is een horloge meegenomen. Een motoragent die op de melding van de overval van 4 januari 2013 afkwam liep de mannen tegen het lijf op het moment dat ze wilden vluchten. Een van hen stak hem met een mes in zijn borst.

Boven de eis

Uit het bewijsmateriaal maakt de rechtbank op dat de verdachte en niet de medeverdachte verantwoordelijk is voor het steken van de motoragent. Dit in tegenstelling tot wat de officieren van justitie hebben betoogd. De rechtbank ziet aanleiding om boven de eis van de officieren van justitie uit te gaan omdat de rechtbank de poging doodslag van de motoragent in de zaak wel bewezen acht. De officieren van justitie hadden een gevangenisstraf van acht jaar met aftrek van het voorarrest, alsmede de maatregel van tbs met dwangverpleging geëist.

Medeverdachten

In dezelfde zaak zijn nog drie andere verdachten veroordeeld. De rechtbank heeft een tweede overvaller voor de twee overvallen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Een man is voor zijn betrokkenheid bij de overval in 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. De bestuurder van de vluchtauto is als medeplichtige bij die overval veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.