Rechtbank: niet wachten op PGP-data Canada

De rechtbank in Amsterdam wil de zaak tegen de verdachten in de liquidatiezaak 26Koper niet uitstellen. Advocaten hadden uitstel gevraagd totdat er vanuit Canada gegevens van een PGP-server zijn opgestuurd en onderzocht.

Door @Wim van de Pol

Leon van Kleef en Christian Flokstra, advocaten van Werner E. en Jaoud W., stelden dat Nederland onlangs van een Canadese rechter de toezegging heeft gekregen dat gegevens over een slordige 20.000 PGP-abonnee’s van Ennetcom (criminelen en niet-criminelen) die op een Canadese server staan in Nederland mogen worden geanalyseerd. Dat mag van die rechter ten behoeve van vier Nederlandse strafrechtelijke onderzoeken. In het rechtshulpverzoek aan Canada in het kader van het onderzoek naar Ennetcom is ook informatie gevraagd over het 26Koper-onderzoek. De twee andere onderzoeken handelen eveneens over liquidaties, welke is onbekend.

Geen vertraging

Wat de gegevens uit de Canadese server zullen worden gedestilleerd precies inhouden is nog niet duidelijk. Mogelijk zijn er contact- of verkeersgegevens uit af te leiden, of kunnen er zelfs sommige in Nederland gevonden PGP-telefoons mee worden geopend. Ook is niet zeker in hoeverre er telefoons van verdachten in het 26Koper-onderzoek bij betrokken zijn, en of die telefoons dan aan bepaalde verdachten kunnen worden gekoppeld.

Flokstra en Van Kleef stellen niettemin dat die PGP-gegevens voor hun cliënten ontlastende informatie zullen bevatten. Officier van justitie Koos Plooij verklaarde niet in te zien waar dat ontlastende in zou kunnen zitten. Plooij zei wel te verwachten dat er bepaalde gegevens naar Nederland zullen komen, maar mogelijk is dat volgens hem een kwestie van maanden.

De rechtbank zei het belang van de gegevens voor de zaak niet te kunnen inschatten en wilde niet dat door het PGP-onderzoek de zaak een maand of langer vertraging zou oplopen.

Afknallen

Het dossier tegen de verdachten bevat nogal wat bewijs, aanwijzingen voor de betrokkenheid bij de wapenvoorraad in Nieuwegein en bij  gestolen auto’s. Ook hebben sommige verdachten vermeende doelwitten geobserveerd en gefilmd. Bovendien zijn de verdachten langdurig afgeluisterd door microfoons in hun auto’s. Op zeker moment bespraken twee verdachten in een auto het ‘afknallen’ van mensen.

Donderdagmiddag begon de voorzitter van de rechtbank met het voorhouden van dit bewijs.

Sommige van de zes verdachten die aanwezig waren reageerden soms nors en geïrriteerd op herhaaldelijk vragen van de voorzitter, en beriepen zich voornamelijk op hun zwijgrecht. ‘Volgende vraag’, zei een verdachte op zeker moment. ‘Nou ja’, reageerde de voorzitter.

Enkele verdachten kwamen met een tevoren opgestelde verklaring. Ze wierpen alle beschuldigingen verre van zich. Pogingen van de voorzitter om in gesprek te komen en de verdachten uitleg te laten geven strandden.

De laatste berichten over de zaak:

Liquidatiezaak bij rechtbank massaal bezocht

‘Rapper verdacht van Bijlmer-moord’

Justitie toont videomontage liquidatiezaak

Vriend Scekic ook getuige in liquidatiezaak (UPDATE)

Blackberry werkt samen met opsporingsdiensten (VIDEO)