Rechtbank wil alsnog getuige horen in Urkse cokezaak

De rechtbank van Amsterdam wil toch nog één getuige horen in de zaak tegen Muhammed S. en zijn twee medeverdachten Ferry B. en Leen R.. De inhoudelijke behandeling over de smokkel van cocaïne middels Urker viskotters was vorige week al voltooid.

Door Wim van de Pol

De rechtbank heeft nu laten weten dat komende maandag de Urker visser Johannes N. alsnog moet worden gehoord als getuige. Volgens Leon van Kleef, advocaat van Muhammed S., wil de rechtbank meer weten over de verklaring van medeverdachte Johannes N. dat hij bedreigd zou zijn door S.. Van Kleef: ‘uit telefoongegevens en observatie van de politie blijkt dat het niet kan kloppen wat N. over de vermeende bedreiging heeft gezegd.’

N. heeft onder meer verklaard na een bepaalde dag zijn bedreigers (S. en een onbekende) niet meer te hebben gezien. Uit beelden van de politie blijkt dat hij S. de dag erna nog ontmoette. Johannes N. heeft eerder dit jaar vier jaar cel gekregen in de zaak. Hij was de eigenaar van de Z181 waarmee in juni 2017 261 kilo cocaïne naar Harlingen werd vervoerd. Die coke was eerder uit zee opgepikt.

Tegen S. is vorige week bijna 14 jaar cel geëist.

Pgp

De auto van Peter R.

De uitspraak van de rechtbank in de Urker cokezaak tegen S. komt pas na half november.

Dat vonnis zal opnieuw een belangrijke indicatie zijn over hoe rechters aankijken tegen het gebruik van de miljoenen gekraakte pgp-berichten van Ennetcom-gebruikers die in Canada zijn vrijgegeven (de meeste uit de periode 2014-2015).

Advocaat Inez Weski stelde in het proces tegen Naoufal F. (veroordeeld voor het aansturen van de aanslag op Peter R. in 2015) dat het gebruik van die data in zijn geheel onrechtmatig was, en dat ook het zoeken wetten en regels had overtreden. De rechtbank negeerde haar verweer min of meer, en die zaak loopt nu in hoger beroep.

De advocaten in de Urkse zaak richten hun pijlen nu ook op het gebruik van de Ennetcom-communicatie.

Enkele zinnen

Het hele onderzoek naar Muhammed S., Ferry B. en Leen R. komt voort uit enkele zinnen die zijn gevonden in het onderzoek naar de voor de aanslag op Peter R. veroordeelde Atif M. En daar kwam weer de vangst van de 261 kilo cocaïne in juni 2017 op Urker viskotter Z181 in Harlingen uit voort.

Die enkele zinnen waren van een gebruiker die er – volgens de politie – met een andere gebruiker over sprak dat Atif M. een andere advocaat zou moeten nemen. Die gebruiker leek in rang hoger te staan dan M.. Daarom vorderde het Openbaar Ministerie alle pgp-informatie van die gebruiker, inclusief de contacten die dit adres (“67V”) weer had gehad. De rechter-commissaris wees dat toe.

De recherche leidde daarna af dat Muhamed S. de gebruiker was van het 67V-adres.

261 kilo

Vanaf 31 maart 2017 kreeg de recherche toegang tot al die informatie van het 67V-adres. Uit die communicatie kwamen geen verdenkingen naar voren over de aanslag op Peter R.. Wel over verdenkingen van witwassen, wat leidde tot observaties en ander onderzoek, dat weer leidde tot de verdenkingen over cocaïnehandel, en andere verdachten Ferry B, Leen R. en uiteindelijk ook naar de vangst van de 261 kilo cocaïne in Harlingen.

Rondsnuffelen

Advocaat Christian Flokstra heeft voor de rechtbank gesteld dat dit een geheel onrechtmatige gang van zaken was.

De rechter-commissaris stond in maart 2017 het gebruik van alle informatie van het 67-adres toe in het kader van de aanslag op Peter R.. En niet voor andere zaken of feiten, en die waren er op dat moment niet. Advocaat Flokstra noemt het:

een ongekende fishing expedition in de communicatie van derden die in geen enkel verband staat met de poging tot moord op Peter R.

Zomaar rondsnuffelen in telecomdata van publiek om te kijken of er misschien iets crimineels in geconstateerd kan worden mag niet. Ook niet als er het vermoeden bestaat dat (bijvoorbeeld) de gebruiker van het 67V-adres een crimineel is. Het mag alleen als een rechter dat toestaat in een concreet onderzoek naar een ernstig strafbaar feit door een verdachte.

Principiële beslissing

De rechtbank zal hier in november een principiële beslissing over moeten nemen. Toen de Canadese rechter het gebruik van de Ennetcom-data toestond werd in het vonnis benadrukt dat juist dit soort fishing expeditions niet zouden mogen worden toegestaan in Nederland.

Zie ook:

Corrupt contact liet peilbaken verwijderen

Tot zes jaar cel voor Urker coke-vissers

Tot zes jaar cel geëist in Urkse cokezaak

3 ton voor smokkel van 261 kilo coke

Cocaïne: tweewekelijks met Arke uit Punta Cana (UPDATE)