Rechtbank vraagt duidelijkheid over Holleeder

De rechtbank in de Passage-zaak heeft er dinsdag bij het Openbaar Ministerie op aangedrongen te vertellen of Willem Holleeder wel of niet gaat worden vervolgd voor liquidaties. Voorzitter Frits Lauwaars zei ‘kristalhelder’ te willen vernemen of Holleeder bij de criminele organisatie van Soerel hoort en voor welke liquidaties hij gaat worden vervolgd.

Door Wim van de Pol 

De schaduw van Willem Holleeder hangt al jaren boven het liquidatieproces. Zijn naam is verschillende keren genoemd door onder meer de inmiddels vermoorde Thomas van der Bijl en de weduwe van de vermoorde Kees Houtman. Het onderzoeksteam van de politie heeft ook letterlijk opgeschreven uit te gaan van een criminele organisatie die moorden liet plegen, bestaande uit Holleeder, Soerel en Ali A.

Het Openbaar Minsterie hield steeds hierover de kaarten aan de borst, ook al omdat er geen noodzaak was klaarheid te brengen omdat Holleeder al veroordeeld is voor onder meer afpersing en rustig in de gevangenis zit.

Maar de zaak Soerel drijft nu de zaak op de spits.

Het Openbaar Ministerie wil stukken uit de zogenoemde Endstra-tapes inbrengen waar de vermoorde vastgoedhandelaar tegen politierechercheurs op de achterbank van een auto spreekt over de rol van Dino Soerel en Willem Holleeder.

De verdediging wenste daarop het gehele afpersingsdossier (Kolbak) erbij te willen halen. Maar dat wilde het OM ook weer niet.

Het probleem voor het OM is dat zij in de liquidatiezaak moeten bewijzen dat Soerel betrokken is bij de moorden op Van der Bijl en Houtman. Maar een relatie tussen Soerel en die slachtoiffers ontbreekt. Die relatie probeert het OM nu te vast te stellen door een criminele moordorganisatie met Holleeder en Soerel te bewijzen. Holleeder is veroordeeld voor afpersing van Houtman en heeft Van der Bijl bedreigd.

Ook als het OM de Endstra-tapes wil gebruiken als bewijs tegen Soerel is daar Holleeder voor nodig, omdat Endstra veel van zijn wetenschap via Holleeder heeft. Endstra koppelt Soerel ook steeds aan Holleeder.

Maar dan zou het OM Holleeder ook moeten gaan vervolgen voor de moorden.

Later zei het Openbaar Ministerie nog niets te willen zeggen over verdere vervolging van Willem Holleeder.