Rechtbank wil nader onderzoek moordpoging

De rechtbank Alkmaar wil dat een 39-jarige vrouw nader psychologisch wordt onderzocht. Zij wordt verdacht van poging tot moord op haar man die ze tijdens een seksspel toetakelde met een honkbalknuppel. Eerder onderzoek vindt de rechtbank niet voldoende.

Honkbalknuppel

De vrouw heeft op 3 oktober 2014 in Medemblik haar man waarschijnlijk diverse keren hebben gestoken met een mes en hem geslagen met een honkbalknuppel of een ander hard voorwerp. Maar de vrouw zegt zich niets te kunnen herinneren van de toedracht. De man was vastgebonden tijdens een seksueel getint spel waarbij hij geblinddoekt en geboeid was. Hij overleefde ternauwernood.

Geheugenverlies

Er heeft eerder (neuro-) psychologisch onderzoek plaatsgevonden bij de verdachte maar dat heeft zich vooral gericht op het door de vrouw gestelde geheugenverlies. De rechtbank vindt dat er meer duidelijkheid moet komen over de persoonlijkheid van de vrouw omdat ze wordt verdacht van een ‘zeer ernstig en gruwelijk feit’. De rechtbank heeft vragen over de persoonlijkheid van de vrouw. Naar het oordeel van de rechtbank moet dat plaatsvinden door opname en observatie van verdachte in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Rechter-commissaris

De mogelijke plaatsing van verdachte in het PBC is op de zitting niet besproken, terwijl de wet wél voorschrijft dat verdachte hierover wordt gehoord. Om die reden verwijst de rechtbank de zaak naar de rechter-commissaris zodat de vrouw hierover op korte termijn kan worden gehoord. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden al twaalf jaar gevangenisstraf tegen de vrouw geëist.