Rechtbank wil reconstructie Limburgse moorden

De rechtbank in Maastricht wil in de zaak van de moorden op Karim Fourkour en Fouad Bendella een reconstructie doen in de loods in Venray waar het drama zich in 2006 afspeelde. Verdachte Lau G. (foto) heeft verklaard dat hij erbij aanwezig was toen medeverdachte Geert G. de trekker overhaalde. Het Openbaar Ministerie liet blijken hieraan te twijfelen. Geert G., die niet bij de zitting aanwezig was, heeft juist het tegenovergestelde verklaard. 

Door Wes van Geneijgen.

Karim Fourkour en Fouad Bendella zijn doodgeschoten in Venray nadat ze werden betrapt bij een inbraak in een wietplantage. Pas in mei van dit jaar zijn de lichamen van de vermiste Marokkanen gevonden in een bosgebied vlakbij de oude woning van Lau G.. Tijdens de regiezitting vanmorgen was er zeer veel politie aanwezig. Ook de zus van een van de vermoorde mannen was toeschouwer, begeleid door twee medewerkers van Slachtofferhulp. Geert G. liet verstek gaan tijdens de regiezitting van de zaak maar Lau G. was wel aanwezig. Hij liet de behandeling grotendeels zwijgend aan zich voorbijgaan. Soms keek hij de zaal in, zoekend naar bekenden of inventariserend wie er aanwezig waren.

Vertraging

Het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek door de ramp met MH17 enkele weken vertraging te hebben opgelopen. Het is de vraag of daarom de drie voor de inhoudelijke behandeling geplande zittingsdagen in november worden gehaald. De rechtbank liet weten dat als dit niet zo blijkt te zijn, het vervolg van de rechtszaak dan pas begin 2015 plaats zal vinden.

Getuigen

Op de momenten dat de verklaringen van Geert G. wordt aangehaald die zegt dat Lau G. heeft geschoten, liet Lau G. zijn misnoegen duidelijk blijken. Hij schudde meermaals zijn hoofd. De verdediging van Lau G. wil diens ex, zijn huidige vriendin en zoon als getuige horen. De officier van justitie is daar tegen omdat zij allen al onder ede verklaringen af hebben gelegd. Ze hebben ontlastende verklaringen afgelegd en zich op sommige vragen op hun verschoningsrecht beroepen.

Eerlijk proces

Op het einde van de zitting vroeg Lau G. aan de rechter om een eerlijk proces. In zijn ogen heeft het er nu al de schijn van dat dit lastig gaat worden. Hij beweert dat medeverdachte Geert G. zijn getuigenis af heeft gelegd na het inzien van het politiedossier. Hij heeft de indruk dat de verklaring van Geert G. belangrijker wordt bevonden dan zijn verklaring. Ook stelt hij het opvallend te vinden dat een getuige bereid was om te verklaren nadat hij Geert G. in de gevangenis had bezocht en diens partner thuis. De officier van justitie probeerde Lau G. te onderbreken maar de rechter gaf hem de kans om zijn zijn verhaal af te maken.

De rechtbank doet dinsdag om 12.30 uitspraak over de verzoeken van de verdediging.