Rechter bestraft eigenrichting vader

Mario H. (52) moet van de rechtbank in Den Bosch tien maanden de cel in omdat hij een man die zijn dochter met seksueel getinte boodschappen benaderde zwaar mishandelde. De rechtbank ziet geen poging tot moord, zoals het Openbaar Ministerie, dat zes jaar cel had geëist.

Extra veiligheid

In januari sloeg Mario H. in Eindhoven Jack S. (46) met een schop of sneeuwschuif. S. had twee gebroken armen, een snee in zijn been, een wond op zijn hoofd en een blauw oog.

Vooraf had H. als extra veiligheid tijdens het uitvoeren van zijn wraak een lid van de Hells Angels geregeld. Die zat op de achterhand in een auto mee te kijken.

Bloemen

Jack S. had de 14-jarige dochter van H. online ontmoet terwijl hij zich uitgaf voor een 17-jarige. Hij vroeg haar om naaktfoto’s en bezorgde ook bloemen en chocola bij H. thuis. Hij had meerdere kinderen benaderd op dezelfde wijze. H. kwam achter de ware identiteit van S. en constateerde dat hij een veroordeling tot tbs had.

Het politieonderzoek in de internet-zaak was al gestart en in een andere strafzaak was bevolen om de man aan te houden toen H. de mishandeling pleegde. De rechtbank haalt het verweer van de verdachte onderuit dat hij de politie meerdere keren op de hoogte heeft gebracht van de locatie van S.. Hij zocht weliswaar contact met de politie, maar noemde geen duidelijke locatie.

Volstrekt onaceptabel

De rechtbank stelde vast dat Jack S. nooit is veroordeeld voor een zedendelict. H. had alleen veronderstellingen hierover. De rechtbank:

De verdachte heeft eigenrichting gepleegd en dat is binnen de Nederlandse samenleving en rechtsorde volstrekt onacceptabel. Hij nam bovendien het risico het politieonderzoek te doorkruisen. De rechtbank weegt verder in het nadeel van de verdachte mee dat hij eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. Anderzijds kan het delict hem in verminderde mate worden toegerekend, omdat hij volgens een psychiater en een psycholoog kampt met psychische problematiek.

H. is veroordeeld voor zware mishandeling met voorbedachte rade en betaling van een schadevergoeding van 1.925 euro aan het slachtoffer.

Het vonnis.

Zie ook: ‘Wraakzuchtige vader nam Hells Angel mee’