Rechter en officier voor de rechter

Een rechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad en een officier van justitie van het arrondissementparket Zwolle moeten terechtstaan op verdenking van schending van hun ambtsgeheim. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dat bekend gemaakt. De twee zouden vertrouwelijke justitiële informatie over de vriend van de dochter van een relatie van de rechter hebben doorgespeeld. De Rijksrecherche heeft naar de zaak een onderzoek gedaan en de hoofdofficier in Den Bosch heeft nu besloten dat er een vervolging komt.

Het Openbaar Ministerie besloot al eerder over te gaan tot het strafrechtelijk vervolgen voor schending van het ambtsgeheim maar advocaat Benedicte Ficq, die de officier van justitie bijstaat, probeerde dat te voorkomen met een getuigenverhoor bij de rechter-commissaris.

Ficq maakte gebruik van de mogelijkheid die sinds 2000 bestaat voor verdachten die kans op strafvervolging lopen om de rechter-commissaris te vragen ‘enig onderzoek in te stellen’.

Maar op 16 juni dient er nu toch een rechtszaak in Den Bosch.

De betreffende rechter heeft vrienden willen helpen die ontevreden waren over de omgang van hun 23-jarige dochter met een man van Koerdische afkomst. Via de officier van justitie kreeg de rechter het strafblad van deze man. Vervolgens ging dat in een e-mail naar de vrienden van de rechter.

De rechter was de buurman van de bezorgde ouders.

In februari van dit jaar deed de Koerd aangifte wegens smaad en schending van het ambtsgeheim.

Zowel de rechter als de officier van justitie hadden in februari al hun werk neergelegd.

Zie ook:

Lekkende rechter blijkt de buurman 

Officier van justitie op non-actief UPDATE