Rechter geeft FBI gelijk in Silk Road-zaak

De FBI heeft de wet niet overschreden bij de inbeslagname van de servers van de online zwarte marktplaats Silk Road, waar werd gehandeld in wapens, drugs en huurmoorden. De vermeende oprichter van Silk Road vond dat de privacyregels waren geschonden, waardoor vrijwel al het bewijs ongeldig verklaard zou kunnen worden. Volgens de rechter heeft Ulbricht een grote fout gemaakt, waardoor zijn klacht moet worden afgewezen.

Volgens de rechter heeft Ulbricht niet voldoende hard gemaakt dat de servers van hem waren. Dat deed Ulbricht niet, omdat hij dan indirect zou toegeven dat hij inderdaad de oprichter van Silk Road was. Omdat niet is aangetoond dat Ulbrichts privacy is aangetast, kan de zaak gewoon doorgaan.

Volgens de rechter had Ulbricht een plechtige verklaring af kunnen leggen, dat niet in een proces mag worden gebruikt als bewijs.

‘NSA vond de servers’

De klacht van de oprichter, Ross Ulbricht, mondde uit in een juridisch steekspel tussen zijn advocaten en de FBI. Volgens de verdediging is de plaats waar de servers stonden op illegale wijze achterhaald, bijvoorbeeld met informatie van de omstreden geheime dienst NSA. De servers zouden zonder toestemming van de rechter zijn doorzocht.

De FBI beweert dat de servers zijn gevonden door een fout op de inlogpagina, maar de advocaten maakten gehakt van dat verhaal. De geheime dienst maakt normaal gesproken bij dergelijke lekken een ‘traffic log’, waarin de informatie die van de server wordt verstuurd wordt vastgelegd. In deze logs is niets te vinden over een lek op basis waarvan de FBI de servers kan hebben opgespoord, aldus de advocaten.

FBI: wij mogen buiten VS altijd hacken

De FBI wist daarop te vertellen dat het er niet toe deed hoe de servers waren opgespoord: zolang de servers niet op Amerikaans grondgebied staan, mogen geheime diensten servers zonder toestemming van de rechter doorzoeken. De servers van Silk Road stonden op IJsland.

De rechter heeft nu een einde gemaakt aan het juridische gevecht, door de FBI min of meer in het gelijk te stellen. Dat is een grote overwinning voor de geheime dienst, die zich nu gesteund zal voelen door de rechter in de argumentatie dat de FBI zonder toestemming van de rechter servers die buiten de Verenigde Staten staan mogen doorzoeken.