Rechter: ‘Harley-dag terecht verboden’

De burgemeester van Valkenswaard mocht de vergunning voor de Harleydag in zijn gemeente intrekken vanwege het vermoeden voor ongeregeldheden. Er bestond terecht de vrees dat rivaliserende motorclubs het evenement op 26 april zouden kunnen gebruiken om de confrontatie te zoeken. Dat heeft de president van de rechtbank in Den Bosch in kort geding bepaald. De Harley-dag had een kort geding aangespannen.

Profileren

De burgemeester trok een eerder verstrekte vergunning voor het evenement eind maart weer in. Hij nam dit besluit op advies van de regionale politie. Volgens de politie is er een hoog risico op ordeverstoringen tijdens de Harleydag, waar zo’n 12.000 bezoekers werden verwacht. Dit oordeel is onder meer gebaseerd op het gegeven dat de Hell’s Angels in grote getalen aanwezig waren tijdens voorgaande edities van de Harleydag in Valkenswaard en dit evenement gebruikten als podium om zich te profileren. Ook zijn er volgens het rapport van de politie ontwikkelingen en geweldsincidenten geweest rond de vestiging van de Bandidos in Nederland, waarbij de Hell’s Angels betrokken waren.

Confrontatie

De rechter vindt het ook van belang dat beide motorclubs vaker de confrontatie met elkaar hebben gezocht op openbaar terrein. Ook de Harleydag in Valkenswaard is voor iedereen toegankelijk. Bovendien zijn de motorclubs bekend in de regio en met de Harleydag in Valkenswaard. Volgens de rechter mocht de burgemeester op basis van deze gegevens oordelen dat de openbare orde en veiligheid niet kan worden gegarandeerd tijdens de Harleydag. Dat betekent dat de burgemeester de vergunning terecht heeft ingetrokken.