Rechter hekelt aanpak thuistelers Emmen

De gemeente Emmen wil voorop lopen als het gaat om de aanpak van thuistelers van wiet. Maar dat gaat een rechter in Assen te ver. Hij legde een wiet telende Emmenaar slechts een voorwaardelijke straf op omdat de gemeente hem uit zijn huis had gezet.

Pond wiet

Het Dagblad van het Noorden was aanwezig op een zitting van de politierechter in Assen. Daar stond een 55-jarige man terecht in wiens huurhuis in februari bijna een pond wiet, zakjes en twee weegschalen zijn gevonden. De wiet had hij zelf gekweekt. Burgemeester Cees Bijl van Emmen is meedogenloos in dergelijke gevallen.

Gesloten

De woning van de man in de wijk Emmerhout werd door de burgemeester gesloten. Hij mocht drie maanden zijn huis niet meer in. De man kan geen andere huurwoning krijgen, want hij staat op de zwarte lijst bij woningbouwverenigingen en ook bij de bank. Voor de rechter betuigde man spijt:

‘Ik had er nooit aan moeten beginnen. Een tijd geleden ben ik mijn baan kwijtgeraakt. Ik kon steeds moeilijker rondkomen. Ik heb een ww-uitkering. Het UWV wil me een boete van 100 procent opleggen. De wietteelt zien ze als betaald werk. Ik weet niet meer hoe het verder moet.’

Alle registers

Rechter Marcel Wolters besloot de man alleen een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur op te leggen. Hij vindt dat deze manier van aanpakken van kleine thuistelers alle perken te buiten gaat. Wolters:

Alle registers worden opengetrokken door de gemeente Emmen als het gaat om softdrugs. Er wordt veel harder tegen opgetreden dan tegen harddrugs of zware criminaliteit. Ik begrijp daar helemaal niets van.