Rechter: kliniek moet beelden Thijs H. delen met OM (UPDATE2)

Thijs H. ontkent drie mensen om het leven te hebben gebracht. De rechter-commissaris in Maastricht heeft mede daarom bepaald dat ggz-kliniek Mondriaan in Maastricht camerabeelden van moordverdachte Thijs H. moet delen met het Openbaar Ministerie.

Muur

Het opsporingsbelang is volgens de rechter-commissaris in dit geval groter dan het medisch beroepsgeheim.

H. wordt ervan verdacht op 4 mei 2019 in Den Haag een vrouw te hebben vermoord en vervolgens op 7 mei 2019 op de Brunsummerheide nog een man en een vrouw.

Op 7 mei 2019 meldde hij zich omstreeks 17.15 bij Mondriaan in Maastricht, dat zou zijn geweest nadat hij die laatste moorden pleegde. Hij wilde vrijwillig worden opgenomen. Diezelfde dag bleek omstreeks 21.15 dat hij door stapeling van aantal stoelen in de binnentuin over de muur was geklommen. Daarna is hij omstreeks 23.30 door zijn ouders teruggebracht naar Mondriaan. Op 8 mei 2019 bleek omstreeks 09.00 dat H. weer kans had gezien om Mondriaan te verlaten.

Bloed

Diezelfde dag belde de kliniek om 09.30 met een officier van justitie. Aan de officier van justitie werd bericht dat H. zich op 7 mei 2019 vrijwillig had laten opnemen. De psychiater had toen gezien dat H. bloed op zijn handen en kleding had. Ook dit werd doorgegeven aan de officier van justitie. Verder zou erover gesproken zijn dat H. met een mes liep. Omdat H. die dag opnieuw was ontkomen achtte de kliniek het noodzakelijk justitie in te lichten. Later die dag is H. door de politie aangehouden.

Beelden

Er zijn geen getuigen in de zaak die hebben gezien dat H. de slachtoffers van het leven beroofde. H. ontkent de moorden te hebben gepleegd.

Mede daarom had het OM de kliniek gevraagd de beelden, waar Thijs H. op te zien zou zijn, over te dragen. De beelden kunnen belangrijk bewijs leveren, bijvoorbeeld als er bloed op de kleding te zien is.

Maar Mondriaan weigerde de beelden af te staan op basis van het handhaven van het medisch beroepsgeheim. Zorginstellingen mogen geen informatie van patiënten delen met derden, ook niet met politie of justitie. Dat mag alleen als een patiënt hier zelf toestemming voor heeft gegeven.

De politie kan de beelden nu gebruiken in het onderzoek en bij de reconstructie wat er precies is gebeurd. Wat er op te zien is blijft voorlopig onbekend.

Verdachte Thijs H. is voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht gebracht.