Rechter onder politiebescherming na ontsnapping gevangene

In Duitsland is grote beroering ontstaan over de ontsnapping van de 31-jarige Daniel Vojnovic (foto). De gevangene wist tijdens een verlof aan zijn begeleiders te ontsnappen. Vojnovic zou eerder hebben verteld 10 personen om het leven te willen brengen, waaronder zijn ex-vriendin en een rechter. De mensen op de dodenlijst van Vojnovic staan nu onder politiebescherming.

De Duitser van Servische komaf verdween tijdens een bezoek aan zijn ouders in Bad Salzuflen, zo’n 125 kilometer van de Nederlandse grens. Vojnovic, voor het eerst niet geboeid, sloot zich op in een slaapkamer en sprong vervolgens uit het raam. Dat gebeurde 4 dagen geleden. Hij is nog steeds spoorloos. Volgens opsporingsdiensten is hij er vandoor gegaan met de Opel Zafira van zijn ouders.

Meerdere keren veroordeeld

Vojnovic is meerdere keren veroordeeld, vooral voor geweldsmisdrijven. De Duitse politie kwalificeert de man als onberekenbaar en gevaarlijk.  Hij is gediagnosticeerd met een anti-persoonlijke persoonlijkheidsstoornis. Volgens een therapeute in de instelling waar Vojnovic in preventieve hechtenis zat, zou hij tegen haar hebben gezegd dat hij 10 mensen wil ombrengen als hij weer op vrije voeten zou zijn. De directeur van de instelling ontkent dat de Duitse Serviër dat zou hebben gezegd. Toch zijn sinds de vlucht van Vojnovic 10 mensen onder politiebescherming geplaatst.

Er is inmiddels een Europees opsporingsbevel uitgegaan voor Daniel Vojnovic.