Rechter overweegt extra zware straf in Floyd-zaak

De rechter in de zaak van de moord op George Floyd heeft woensdag bepaald dat er verzwarende factoren zijn voor het uitspreken van een langere gevangenisstraf voor de dader, politieman Derek Chauvin.

Door Joost van der Wegen

De rechter in Minnesota heeft een aantal factoren aangedragen, waarvan hij vindt dat ze moeten leiden tot extra gevangenisstraf voor Chauvin. De factoren zijn terug te lezen in de uitspraak van de rechter.

Misbruik

Chauvin beschaamde het in hem gesteld vertrouwen als politieman, stelt rechter Peter Cahill, door disproportioneel geweld te gebruiken. Door op de nek van Floyd te blijven drukken met zijn knie, negen minuten en veertig seconden lang, misbruikte hij het vertrouwen dat in hem was gesteld als politieman, aldus de rechter.

Signalen

Cahill neemt het Chauvin ook kwalijk dat hij niet reageerde op signalen van zijn collega’s dat Floyd buiten westen was geraakt, en op zijn zij gelegd zou moeten worden. Ook het weigeren van de aangeboden hulp door een brandweervrouw om EHBO te verrichten, kan hem extra worden aangerekend.

Gruwelijk

De rechter noemt het ‘vooral gruwelijk’ dat Chauvin op zijn nek bleek zitten, terwijl Floyd al aangaf dat hij moeite had om te ademen. Verder noemde de rechter de aanwezigheid van kinderen bij de gebeurtenis die er getuigen van werden dat Floyd stierf, terwijl hij smeekte om zijn leven, bezwarend.

Geweld

De rechter wijst wel af dat Floyd extra kwetsbaar was, omdat hij bijvoorbeeld onder invloed van drugs verkeerde. Zijn dood zou enkel door de toepassing van het geweld door de agent zijn veroorzaakt.

De advocaat van Chauvin is het oneens met de redenering dat Chauvin een extra zware straf zou moeten krijgen, zoals justitie in de zaak eist.

De 45-jarige politieman werd eerder schuldig bevonden aan aanklachten van moord en doodslag op Floyd door een jury, tijdens de rechtszaak. Hij kan bij elkaar opgeteld tot 40 jaar gevangenisstraf krijgen.