Rechter stelt De Hond in ongelijk over podcast en film Deventer moordzaak

Rechter stelt De Hond in ongelijk over podcast en film Deventer moordzaak

Maurice de Hond heeft de rechtszaak verloren die hij had aangespannen tegen een filmproducent en een podcast over de Deventer moordzaak.

Foto: de advocaat van Ernest Louwes, Geert Jan Knoops, Maurice de Hond, en Ernest Louwes zelf.

Schofterig

De Hond was van mening dat de makers van een film over de Deventer moordzaak onrechtmatig hebben gehandeld. De Hond vond bovendien dat hij ‘schofterig’ is neergezet. Hij eiste dat de podcast werd verwijderd en dat VPRO/HUMAN een rectificatie zou delen. Filmproducent BIND zou hetzelfde moeten doen. Dit meldt RTL Nieuws donderdag.

Accepteren

De rechter stelde De Hond woensdag in het ongelijk. ‘Door in de media vergaande beschuldigingen aan het adres van de klusjesman te uiten, heeft eiser te accepteren dat hij daarop en op de gevolgen daarvan publiekelijk wordt aangesproken.’

Klusjesman

De Deventer moordzaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde boekhouder Ernest Louwes voor de moord, hij zat acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat Louwes onschuldig moest zijn en “de klusjesman” van de weduwe, Michaël de J., de moord zou hebben gepleegd.

Over de zaak werd een zesdelige podcast-serie gemaakt. Journalist Bas Haan schreef een boek, dat vervolgens verfilmd werd tot de succesvolle film De Veroordeling.