Rechter stopt doodstraf in VS

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft de executie van drie gevangenen in de staat Oklahama voorlopig gestopt, omdat het middel dat zou worden toegediend om hun leven te beëindigen niet werkt. De drie verzochten het hof eerder om te bekijken of de executiemethode in strijd is met de grondwet. Zolang dat onderzoek loopt, mag het middel niet gebruikt worden.

Het gaat om het middel Midazolam. Mogelijk is dat niet verdovend genoeg. Vorig jaar mislukte een executie; de ter dood veroordeelde zou na de injectie rustig en snel moeten overlijden, maar Clayton Lockett leed eerst drie kwartier pijn. Ook afgelopen maand mislukte een executie met het middel; toen bleef de ter dood veroordeelde nog 18 minuten leven en lang bij kennis.

Het is wel toegestaan om de doodstraf op een andere manier te voltrekken, maar dat gebeurt waarschijnlijk niet: de staat Oklahama executeerde na de mislukte executie van Lockett een jaar niemand. Het bestuur van Oklahama heeft bovendien al aangegeven dat er geen andere middelen beschikbaar zijn.

Lees ook:

Amerikaanse Hooggerechtshof kijkt naar doodstraf

Doodstraf Californië onder druk

Opnieuw mislukte executie in VS