‘Rechter veegt racistisch motief van tafel’

Het is vandaag (dinsdag 20 augustus) precies dertig jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door de moord op de 15-jarige Kerwin Duinmeijer. Volgens velen toentertijd de eerste echte racistische moord sinds de tweede wereldoorlog.

Kerwin Duinmeijer werd precies dertig jaar geleden neergestoken en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De rechter veegt een racistisch motief van tafel.

Hitlergroet

Hoe zat het ook alweer? Kerwin (15) loopt in de nacht van 20 op 21 augustus 1983 met vier vrienden op de Damstraat. Ze gaan een snackbar binnen en stuiten daar op Nico Bodemeijer (16) en twee van zijn vrienden. Een van hen, Dirk, brengt de Hitlergroet en scheldt de Egyptische eigenaar uit. Dan krijgt hij het aan de stok met Kerwin. Dirk vindt dat Kerwin daar niet mag lopen omdat hij zwart is. Dat melden de Noord-Hollandse regionale dagbladen deze dagen.

Mes in zij

Er wordt wat geschreeuwd, maar omstanders nemen het niet serieus. Dan komt Nico er bij. Hij is dronken en in de war: zijn opa is die ochtend overleden. Later verklaart hij dat hij eerst probeerde de zaak te sussen, maar even later haalt hij een mes. Zonder waarschuwing steekt hij het mes acht centimeter in Kerwins zij. Het slachtoffer rent er vandoor, de skinheads gaan er achteraan. Op de Dam zakt Kerwin in elkaar. Aldus de regionale kranten in Noord-Holland.

Taxi

Zijn vrienden leggen hem achterin een taxi. De chauffeur zegt: we bellen een ambulance. Kerwin wordt weer naar buiten getild en op de grond gelegd. Luttele minuten later arriveert de politie, maar de ambulance laat zeker twintig minuten op zich wachten. Om half acht in de ochtend sterft Kerwin in het ziekenhuis.

Aangeven

Later geeft Nico zich aan, als hij leest dat twee jongens vastzitten voor de steekpartij. Bij de ondervraging gaat het direct over racisme. Haat Nico negers? ‘Dat ligt eraan welke, Er zijn een paar goeie tussen. Maar dat heeft geen rol gespeeld.’’ Hij weet niet meer of hij “vieze nikker” had gezegd tegen Kerwin. ‘Het klopt dat ik geen spijt heb dat ik die neger heb doodgestoken. Ik denk dat als hij geen ruzie had gemaakt, er niets was gebeurd.’ Ook de rechter veegt het racistisch motief van tafel. Nico krijgt jeugd-tbs.

Zelfmoord

Als hij vrijkomt in 1988 zijn de problemen niet voorbij. Hij radicaliseert dan pas echt. Waar hij ook is, in Amsterdam, Purmerend of Alkmaar, heibel en geweldsincidenten volgen in zijn kielzog. Begin januari 2012, na 44 jaar vol ellende en verslaving, maakt Nico Bodemeijer een einde aan zijn leven. Niet uit berouw over Kerwin maar omdat hij zijn longen kapot had gerookt met heroïne en hij niet de verstikkingsdood wil sterven. Aldus de Noord-Hollandse regionale dagbladen.

Zanger Frank Boeijen schreef een lied over de moord op Kerwin Duinmeijer. 'Zwart wit is hieronder te zien en te beluisteren.

{youtube}Ul0boh9OtOM{/youtube}