Rechter waarschuwt voor gruwelijke beelden

In Hong Kong is het proces begonnen tegen de 31-jarige Britse bankier Rurik Jutting. Hij wordt ervan verdacht twee Indonesische vrouwen te hebben vermoord in zijn appartement. Voordat de vrouwen overleden werden ze gemarteld. Jutting nam dat op met zijn iPhone. De rechter waarschuwde de juryleden voor gruwelijke beelden. 

De slachtoffers, Sumarti Ningsih (23) and Seneng Mujiasih (26), werden op 1 november 2014 gevonden in de flat van Jutting op de 31-ste verdieping van een appartementencomplex in het district Wanchai. De bankier had zelf de politie gebeld.

Zwarte koffer

De stoffelijke resten van Ningsih werden aangetroffen in een zwarte koffer die op het balkon stond. Mujiasih lag op een bed. Haar keel was doorgesneden en ze had steekwonden in haar billen. Jutting had de twee vrouwen enkele dagen eerder opgepikt in een bar in een district waar veel prostituees actief zijn. Eenmaal in zijn woning werden de vrouwen gemarteld. Ninsingh, moeder van een kind, overleed als eerste.

Cambridge

Jutting studeerde aan de universiteit van Cambridge, nadat hij zijn middelbare schooltijd had doorgebracht op een dure privé school. Nadat hij was afgestudeerd ging hij in Hong Kong aan de slag bij Bank of America Merrill Lynch. Enkele dagen voordat hij de twee Indonesische vrouwen vermoordde, verscheen hij niet meer op zijn werk. Hij had een out of office reply aan gezet: ‘Ik ben niet meer op kantoor. Dat zal ook niet meer gebeuren. Voor urgente zaken, nee voor alle zaken, zoek contact met iemand die geen krankzinnige psychopaat is. Neem contact op met God als de boel escaleert, hoewel hij waarschijnlijk gevangen wordt gehouden door de duivel.’

Strak in het pak

Jutting verscheen vandaag voor de rechtbank. Hij zat strak in het pak en zag er verzorgd uit. Op een eerdere pro formazitting had hij nog een lange baard en overgewicht. De verdediging van de bankier stelt dat Jutting last heeft van een persoonlijkheidsstoornis. Hij heeft doodslag bekend.

Gruwelijke beelden

Tijdens de selectie van de juryleden, had de rechter potentiële kandidaten gewaarschuwd voor extreem gruwelijke beelden. Morgen krijgt de jury 30 minuten video te zien van de marteling. De beelden zijn niet zichtbaar voor de pers of het publiek. Ze kunnen wel het geluid horen van de videobeelden.

De zaak doet in Hong Kong veel stof opwaaien. De stad heeft bijzonder lage criminaliteitscijfers.