Rechter Zwolle krijgt waarschuwing

De Zwolse rechter die in juni is veroordeeld voor het schenden van zijn geheimhoudingsplicht heeft van de president van de rechtbank in Zwolle een schriftelijke waarschuwing gekregen. Deze waarschuwing is een tuchtrechtelijke maatregel in vervolg op het besluit van de procureur-generaal bij de Hoge Raad om de genoemde rechter niet te zullen voordragen voor ontslag. De rechter werd veroordeeld tot een boete van 500 euro.

De Zwolse rechter vroeg begin dit jaar aan een officier van justitie onder meer het strafblad op van een man die een relatie had met de dochter van kennissen. De kennissen vermoedden dat hun dochter omging met een loverboy. De officier van justitie deed navraag en gaf de rechter de informatie, die het weer doormailde aan de kennissen.

De president van de rechtbank vind de zaak ‘ernstig’ en legt de enig mogelijk maatregel op die hem ter beschiking staat.

De officier van justitie werd vrijgesproken.

Na de aangifte in februari van dit jaar legde de rechter, in afwachting van het strafrechtelijke onderzoek, zijn werkzaamheden neer. Hij zal nu weer aan het werk gaan, maar niet bij de sector strafrecht.

Hier de waarschuwing.