Rechterhand El Chapo opgepakt in Mexico

In Mexico is Dámaso López Núñez opgepakt. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van Justitie dinsdagmiddag bekendgemaakt. “El Licenciado” (de doctorandus) geldt als een rivaal van het Sinaloa-kartel van Joaquin “El Chapo”Guzman. Hij had ooit een topfunctie in het gevangeniswezen.

López Núñez is afgestudeerd jurist en volgde een carrière binnen het Mexicaanse ministerie van Justitie. Hij werkte voor het Openbaar Ministerie en voor het gevangeniswezen. Hij regelde mede de eerste ontsnapping van El Chapo in 2001. Niet lang daarna dook hij onder en werkte samen met Guzman.

El Chapo werd in 2014 weer opgepakt, maar ontsnapte in 2015 weer. In 2016 is hij weer gearresteerd en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Sindsdien betwisten López en de zoons van El Chapo de macht in het Sinaloa-netwerk.

Lopez werd gearresteerd in een appartement in een voorstad van Mexico-Stad. Hij was in gezelschap van zijn echtgenote. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en verschillende moordaanslagen in Sinaloa en Baja California.