Rechters en OM vrezen voor fouten

Volgens driekwart van de rechters en officieren van justitie staat de rechtspraak in Nederland onder druk. Zij vrezen voor ‘mogelijke dwalingen’ of ‘pijnlijke fouten’. Dat zou komen door de oplopende werkdruk, schrijft NRC donderdag naar aanleiding van een onderzoek door  de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR).

Aan het onderzoek van de NVvR, de vakbond voor rechters en officieren van justitie, hebben 2.661 leden meegedaan.

Werkdruk

De kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak zou volgens de vakbond lijden onder de hoge werkdruk. Dat zou weer ernstige gevolgen kunnen hebben voor zowel de samenleving als de individu, schrijft het NRC.

In 2012 hebben 700 rechters een manifest tegen te hoge werkdruk ondertekend. Vervolgens is projectleider Ben Fruytier, lector arbeidsrelaties van de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een onderzoek gestart. Daaruit zijn de conclusies over een te hoge werkdruk gekomen.

Excessief

Uiteindelijk hebben 684 leden van de NVvR een aantal vragen beantwoord. 77,4 procent geeft aan dat de werkdruk de laatste jaren is toegenomen. Vooral onder leidinggevenden is sprake van ‘excessief overwerk’: bijna een kwart van hen werkt 16 uur per week over, meldt NRC.

Uit het rapport blijkt onder meer dat officieren van justitie een hogere werkdruk ervaren dan rechters. En dan zouden de vrouwen dat op hun beurt weer meer ervaren dan de mannen.