Rechters houden auto met chauffeur

De president van de rechtbank van Limburg Peter Pulles en collega-bestuurder Fred van Gulik blijven een dienstauto met chauffeur voor woon-werkverkeer gebruiken, ondanks dat de Raad voor de rechtspraak daarover een negatief advies heeft gegeven. Volgens de raad kan niet goed worden uitgelegd dat de rechtbank voor de kosten opdraait.

De raad concludeerde 13 maart al dat de omstandigheden het gebruik van auto met chauffeur rechtvaardigen, omdat Pulles en Van Gulik wisten dat zij niet in de buurt van hun werkomgeving woonden. Ook de ondernemingsraad heeft een negatief advies gegeven.

NRC Handelsblad meldt zaterdag echter dat de twee nog gewoon gebruik maken van een dienstauto met chauffeur.

'Goede mensen'

Het derde lid van het rechtbankbestuur, Leo Gruiters, zegt in de krant dat de auto met chauffeur ongeveer 66.500 euro per jaar kost. Hij zegt dat zijn collega's niet hebben besloten de adviezen te negeren, maar dat hij dat heeft gedaan. 'Men wilde goede mensen hebben en daar is iets tegenover gesteld. Voordeel is dat ze in de auto kunnen overleggen en doorwerken. Met het openbaar vervoer is het niet te bereizen.'

Positieve adviezen

De raad heeft in drie andere gevallen wel een positief advies gegeven voor een auto met chauffeur. In die gevallen ging het om een verworven recht (president van de rechtbank van Amsterdam), een grote reisafstand (Arnhem-Leeuwarden) of persoonlijke omstandigheden (Gelderland).