‘Rechters Marokko omgekocht in liquidatiezaak’

De Marokkaanse rechtbank is omgekocht om Hamza B., een van de uitvoerders van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012, een lichtere straf op te leggen. Dat stellen Nederlandse autoriteiten in documenten die aan de Marokkaanse overheid zijn voorgelegd, meldt Het Parool. De rechters zouden voor 180.000 euro niet levenslang, maar 20 jaar celstraf hebben opgelegd.

De zaak dient inmiddels in hoger beroep. Ook het gerechtshof zou zijn omgekocht, staat in de documenten te lezen. Een van de rechters die B.’s familie omkocht, zou hebben bemiddeld bij de omkoping van het hof. Het gerechtshof zou 200.000 euro en later 160.000 euro zijn geboden om de straf verder omlaag te brengen.

Advocaat wraakt het hof

De politieagenten die na de liquidatie werden beschoten, hebben een Marokkaanse advocaat in de arm genomen. Die probeert door middel van een wrakingsverzoek de rechters van het hof van de zaak te halen. Donderdag staat een zitting op de agenda, maar de advocaat heeft het hof gevraagd die te schorsen tot het onderzoek naar de rechters is afgerond.

Dat onderzoek zou binnen een maand zijn afgerond, maar inmiddels is die termijn bijna verstreken zonder dat duidelijk is hoe ver het is gevorderd. De Marokkaanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen vanuit Nederland.

Gedetailleerde verklaring

De beschuldigingen zijn gebaseerd op verklaringen van Abdelkhaliq Belhaj, de voormalige zwager van Hamza B. Hij verklaarde al in november dat B.’s familie de rechters probeerde om te kopen. Belhaj overleefde in 2007 een schietpartij waarbij hij zeventien keer werd geraakt. Hij denkt dat B. achter de aanslag zat, maar daarvoor was niet genoeg bewijs.

De Nederlandse politie en justitie vertrouwden zijn beschuldigingen daarom niet, maar verhoorden hem wel. De verklaring bleek zeer gedetailleerd. Belhaj noemde bovendien namen die zijn verklaring kunnen bevestigen. Onder meer een Marokkaanse officier van justitie erkende dat hem smeergeld was aangeboden. Hij zegt dat te hebben afgeslagen, en de officier werd van de zaak gehaald.

B. naar Marokko gevlucht

Bij de liquidatie in de Staatsliedenbuurt kwamen Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven. Bij de aanslag werden onder andere kalasjnikovs gebruikt. Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen.

B. werd in de zomer van 2013 op de luchthaven van Tanger gearresteerd. Marokko levert geen eigen onderdanen uit en heeft de vervolging van B. op verzoek van justitie in Nederland overgenomen. In Nederland werden twee uitvoerders tot levenslang veroordeeld.