‘Rechters melden bijbanen niet’

Volgens gepensioneerd jurist Paul Ruijs schenden rechters nog steeds ongestraft de wettelijke plicht hun nevenfuncties openbaar te maken. Ook de controle van de bijbanen van rechters wordt vrijwel nooit uitgevoerd. Daar komt bij dat rechters nog steeds advies geven aan advocatenkantoren.

Ruijs stuitte per toeval op acht rechters wier nevenfunctie omstreden is, of niet gemeld, of beide, zo schrijft De Volkskrant. Zes van de acht rechters waren in te huren bij Pleitacademie.nl, een rechter bij Servicehuis Advocatuur en een bij Merlijn Advies Groep.

Belangenverstrengeling

Ruijs ontdekte de bijbanen tijdens een onderzoek dat hij het afgelopen jaar deed naar een omstreden rechtszaak (de zaak-Mol, een auteursrecht-zaak). In die zaak stelde toenmalig kortgedingrechter Ernst Numann de advocaat in die zaak, Severin de Wit, in het gelijk. Advocaat De Wit is oprichter van de commerciële Pleitacademie. Rechter Numann zit in de Raad van Advies van datzelfde bedrijf. ‘Dit wekt op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling’, aldus Ruijs.

Hoge Raad

Ernst Numann is inmiddels vicepresident van de Hoge Raad. Hij laat aan De Volkskrant weten dat hij onbezoldigd in de Raad van Advies van de Pleitacademie zit en dat het bedrijf ‘niet uitsluitend trainingen aan advocatenkantoren geeft’. Of hem de vraag is voorgelegd of hij vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling in de zaak-Mol schrijft de krant niet.

Vergeten

Volgens een woordvoerder van de Raad van de Rechtspraak waren de rechters uit Ruijs’ onderzoek het melden van hun bijbaan vergeten, of meldden zij die niet omdat ze slechts eenmaal hadden lesgegeven, of nog helemaal geen cursus hadden gegeven, of ‘in de administratieve pijplijn’ van het Nevenfunctieregister zaten. Na vragen van Ruijs lieten zij zich allen uitschrijven bij de Pleitacademie, aldus de krant.