Rechters Nederland niet soft

De softe Nederlandse rechter is een mythe, constateert de papieren NRC-Next. De rechter is tussen 2000 en 2009 in gelijksoortige zaken zo’n tien procent zwaarder gaan straffen. Bij geweldsmisdrijven is dat zelfs twintig procent. Vergeleken met andere Europese landen is alleen in Frankrijk de kans groter om in de cel te komen. 

Uit onderzoek, waarover het Nederlands Juristenblad vorige week publiceerde, blijkt dat voor alle delicttypen de straffen strenger werden, alleen voor harddrugs niet. De onderzoeker verklaart dat uit de daling van het aantal bolletjesslikkers door betere grenscontrole. Ook bij lichtere delicttypen werd strenger gestraft, behalve voor heling, waar de straf ongeveer gelijk bleef.

Al vorig jaar werd bekend dat rechters in Nederland vaker celstraffen opleggen dan in het buitenland. Vergelijkingen met het buitenland kan vaak mank omdat er gekeken wordt naar opgelegde straffen en niet naar uitgezeten straf. In Nederland zitten delinquenten doorgaans minstens tweederde of de gehele straf uit, in het buitenland zit men korter. Veroordeelden in andere Europese landen willen daarom lang niet altijd hun straf in Nederland uitzitten omdat juist dat langer zitten oplevert.

Verder is het zo dat verdachten in Nederland doorgaans langer in voorlopige hechtenis zitten dan in het buitenland.