Rechters Suriname slecht beveiligd?

Door bezuinigingsmaatregelen van de regering Bouterse is er minder politie in Suriname om de rechters te beveiligen die het proces tegen Bouterse moeten leiden. President Bouterse is verdachte in de zaak van 8 decembermoorden in 1982. Leden van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) zullen worden ingezet om de beveiligingstaken over te nemen. Bij de CIVD werken een aantal sleutelfiguren die dicht bij Bouterse staan. Daarover zijn in Suriname zorgen ontstaan. Maar minister van Justitie in Suriname, Martin Misiedjan, heeft gezegd dat de veiligheid van de rechterlijke macht niet in het geding is.

De minister verzekerde dat de maatregelen bij de rechterlijke macht niets niets te maken met het 8 Decembermoordenproces, waarbij president Desi Bouterse als hoofdverdachte geldt. Bouterse had bij het begin van het proces in 2007 forse kritiek op de strenge veiligheidsvoorzieningen die werden getroffen voor de rechters en de beveiliging van de rechtbank. Hij vond dat toen ‘zwaar overdreven’.

De Amerikaanse regering heeft president Bouterse erkend maar stelde ook dat hij zich niet mag bemoeien met de rechtszaak over de Decembermoorden.

Lees hier De Ware Tijd.