Rechters willen niet meer enkelbanden

De Raad voor de Rechtspraak heeft bezwaar tegen het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie om meer gebruik te maken van enkelbanden. Teeven wil bezuinigen op de het gevangeniswezen en daarom onder andere meer gedetineerden thuis laten zitten met een enkelband. De raad vindt dat Teeven met het voorstel in de bevoegdheden van de strafrechters treedt, staat in een advies van de raad aan de staatssecretaris.

‘Als rechters een gevangenisstraf opleggen, dan bedoelen ze ook een gevangenisstraf’, verklaarde raadsheer Peter Lemaire in het Radio 1 Journaal het advies. ‘Als het niet nodig is om een gevangenisstraf op te leggen, dan zal de rechter dat ook niet doen.’

De rechters vrezen daarnaast dat de plannen maatschappelijke onrust gaan veroorzaken, omdat thuiszitten met een enkelband wordt gezien als een lichtere straf dan celstraf.

Lemaire stelt dat wel in de wet kan worden geregeld dat in sommige gevallen daders een enkelband krijgen. Daarmee zal Teeven echter niet tevreden zijn omdat dat op korte termijn geen geld oplevert.

Teeven wil het mogelijk maken dat bij straffen van langer dan 6 maanden de straf voor maximaal 18 maanden thuis kan worden uitgezeten met een enkelband. Dan moet wel minimaal de helft van de straf zijn doorgebracht in de cel.

Lees hier de brief van de Raad voor de Rechtspraak aan Teeven.

Lees ook:

Helft gevangenen met tweeën in cel