‘Rechtse beweging deed verkenning Bende van Nijvel’

De Belgische crimineel Eric Lammers (54) geeft woensdagavond in een RTBF-reportage toe dat de rechtse beweging Westland New Post (WNP), waar hij lid van was, in de jaren tachtig warenhuizen heeft verkend met het oog op gewapende overvallen. De WNP zou dit hebben gedaan ‘op bevel van hogerhand’. Dat schrijven verschillende Belgische media woensdag. 

Rechercheurs die de zaak van de Bende van Nijvel nog altijd onderzoeken, zijn ervan overtuigd dat leden van extreemrechtse organisaties achter de dodelijke overvallen zaten waarbij 28 mensen zijn omgekomen.

Bekentenis

Lammers zegt in de reportage dat de WNP ‘op bevel van hogerhand’ verkenningen uitvoerde bij warenhuizen. De verkenners moesten rekening houden dat er in de warenhuizen vuurwapens gebruikt zouden worden. Bovendien moest onderzocht worden uit welke hoek de politie tevoorschijn kon komen en welke mogelijke vluchtroutes er waren.

Typische kenmerken

Volgens onderzoekers zijn dat typische kenmerken van de overvallen van de Bende van Nijvel. Ze reageren verrast op de bekentenissen van Eric Lammers. Hij laat in de reportage op de Franstalige RTBF los dat hij wel iets mee heeft gekregen van de ‘ronselingen’ voor de Bende. Maar hij ontkent ten stelligste deel te hebben genomen aan de overvallen en lid te zijn geweest van de Bende.

Lees ook:

België rekt verjaringstermijn Bende van Nijvel op

Verdachte Bende van Nijvel komt vrij

Nieuwe getuige in zaak Bende van Nijvel

Verdachte Bende van Nijvel was eerder herkend

Sporen Bende van Nijvel gezocht bij oud-militair