Rechtspraak: Diepgaand onderzoek

In reactie op het schietincident van maandag op de publieke tribune van de rechtbank in Breda stelt de Nederlandse Rechtspraak een 'diepgaand onderzoek' in. Overal in Nederland worden bezoekers van de rechtbanken gecontroleerd op wapenbezit, maar dat gebeurt niet in alle gevallen als publiek langs de buitenzijde toegang heeft tot de publieke tribune.

Balans

Het onderzoek zal zich richten op de vraag of de beveiliging van rechtbanklocaties in de huidige vorm nog voldoende is. De zaak in Breda waar het incident zich voordeed was een xtc- en witwaszaak en vooraf niet als risicovol getaxeerd. De Rechtspraak zegt 'de balans' te willen bewaren tussen toegankelijkheid en veiligheid van rechtbanklocaties.

Ongeveer de helft van de rechtbanken in Nederland heeft een publieke tribune met een ingang aan de buitenzijde van het gebouw. Op zulke locaties worden in deze zittingszalen in het algemeen alleen zaken gehouden die niet zijn aangemerkt als risicovol. Als er toch een risicovolle zaak wordt gepland op deze locatie, wordt alsnog beveiliging ingesteld: bijvoorbeeld via scannen of detectiepoortjes. Het staat gerechtsbesturen vrij om alleen te scannen bij een risicovolle zitting, of er voor te kiezen in alle gevallen te controleren.

Er zijn in Nederland drie extra beveiligde rechtbanken: in Amsterdam-Osdorp, Rotterdam en sinds kort op Schiphol.