Rechtszaak doodslag Jip Jurg in Rotterdam

Op maandag 3 december is er in de rechtbank Rotterdam een pro-formazitting in de rechtszaak tegen beveiliger John H. (37), die verdacht wordt van doodslag op de 32-jarige Jip Jurg uit Rotterdam. Jurg werd in de nacht van 26 januari tijdens het filmfestival op het Schouwburgplein in Rotterdam dodelijk mishandeld.


Glas bier

Jip Jurg ging rond 2.30 ‘s nachts met een vriend naar een feest in de Rotterdamse Schouwburg, waar op dat moment ook het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) plaatsvond. Na ongeveer een uur liep Jurg naar buiten met een glas bier, waarna hij woorden kreeg met de Rotterdamse beveiliger John H. Op bewakingsbeelden is te zien dat die hem een duw geeft, waarna Jurg hem een klap geeft.

Harde trap

Wat er daarna gebeurt, is niet te zien op bewakingsbeelden. Maar volgens getuigenverklaringen wordt Jurg vastgehouden door twee beveiligers en op de grond gelegd. Als hij op zijn rug ligt, krijgt hij volgens getuigen een harde trap in zijn buik van John H.

Dood in bed

Jurg wordt overeind geholpen, zit een minuut of tien op een bankje en neemt daarna een taxi naar huis. De taxichauffeur verklaarde tegenover de politie dat hij niets vreemds aan Jurg had gemerkt. Ruim dertig uur later werd Jurg dood in bed gevonden door zijn vader en zus, die waren gewaarschuwd omdat vrienden geen contact met Jurg konden krijgen. Sectie wees uit dat de Rotterdammer aan inwendig letsel is overleden. De officier van justitie legt H. daarom doodslag ten laste.

Filmpjes op telefoon

Tijdens een eerdere pro-formazitting in mei ontkende John H. het slachtoffer in de buik getrapt of geschopt te hebben. Volgens de officier van justitie zijn er op de telefoon van H. filmpjes uit 2015 en 2016 gevonden waarop te zien is dat hij eerder betrokken was bij geweld als beveiliger van een horecagelegenheid. Hij was volgens het Openbaar Ministerie dus niet alleen eerder bij geweld betrokken, maar droeg de filmpjes ook nog als trofee bij zich. Een van die slachtoffers van H. deed aangifte.

Geseponeerd

De twee beveiligers uit Schiedam en Den Haag (beiden ook 37) die samen met H. aan het werk waren, waren aanvankelijk ook verdachten. Hun zaken zijn geseponeerd. Het neerleggen van Jurg deden ze volgens het OM omdat hij wankel op de benen stond, niet om hem letsel toe te brengen. Dat H. dat letsel vervolgens wel toebracht, hadden zij niet kunnen voorzien.

De pro-formazitting gaat verder op 3 december. De inhoudelijke behandeling volgt later.