Rechtszaak drugshandel via darknet

Op donderdag 31 januari begint de pro-formazitting tegen drie mannen en een vrouw die terechtstaan voor drugshandel via het ondergrondse computernetwerk darknet. De vier verdachten werden in maart 2018 opgepakt in Amsterdam en Werkendam. Via darknetmarkt Hansa Market verstuurden ze over de hele wereld tienduizenden pakketten met cocaïne, xtc, mdma, lsd en andere drugs.

Doug-Heffernan

Toen politie en justitie in mei 2017 Hansa Market overnamen, trok het Nederlandse vendor-account van Doug-Heffernan de aandacht. Dat fungeerde als postorderbedrijf waarbij tienduizenden drugspakketten werden verstuurd. De verdachten werden op 13 maart 2018 aangehouden. Het gaat om twee Amsterdammers van 32 en 50, een man van 48 uit Werkendam en een 36-jarige vrouw uit Amsterdam.

Heterdaad

De aanhoudingen van drie van de vier verdachten in Amsterdam vonden op heterdaad plaats, terwijl zij met hun computers waren ingelogd op het darkweb. De vierde verdachte stond in Werkendam bij een stel 3D-printers, die op het moment van zijn aanhouding vermoedelijk drugsverpakkingsmateriaal draaiden. De politie doorzocht in totaal vijf woningen en een kantoor in Amsterdam en een woning met loods in Werkendam.

Handel stilgelegd

Met het neerhalen van de markt werd een schat aan informatie binnengehaald en werd de identiteit van de personen die vermoedelijk achter Doug-Heffernan schuilgaan achterhaald. Na de actie van de Nederlandse politie en justitie op Hansa Market is de naam Doug-Heffernan echter volledig van het darknet verdwenen. Hetzelfde geldt voor de andere accounts die vermoedelijk door dezelfde verdachten werden gerund: ‘CocaCola-Kid’ en ‘Warner Bos’. De verdachten lijken op dat moment al hun handel te hebben stilgelegd.

Dream Market

Na maanden werden er echter langzaamaan weer nieuwe vendor-accounts opgezet op de illegale ondergrondse marktplaats Dream Market. Onder de namen Smurfs, mr. Bubblebgum, Rubiks en DrugsGames werden nieuwe webshops in harddrugs geopend en werd gebouwd aan een nieuwe darknet-drugshandelonderneming, tot de Nederlandse politie daar in maart 2018 een einde aan maakte. De verkoopaccounts op Dream Market zijn door de Nederlandse politie in beslag genomen.

Verzendlijsten

De vier verdachten uit Amsterdam en Werkendam hebben zich vermoedelijk beziggehouden met het verzenden van tienduizenden postpakketten met drugs als lsd, xtc, cocaïne, ketamine en mdma. De internationale handel werd nauwgezet bijgehouden. In de digitale administratie van de verdachten zijn verzendlijsten aangetroffen waarop vermoedelijk duizenden namen en adressen van kopers van de afgelopen jaren staan vermeld.

3D-printers

Om te voorkomen dat een poststuk onderschept kon worden, maakten de verdachten vermoedelijk verpakkingsmateriaal dat via een 3D-printer gefabriceerd werd. Zo werden er make-up poederdoosjes 3D-geprint en gebruikt om de drugs ongezien naar de klant te sturen in bijvoorbeeld Australië, Singapore of Nieuw-Zeeland. Ook werden drugs verstopt in Nintendo-games en inktcartridges.

Vuurwapens en bitcoins

De set 3D-printers die de politie in Werkendam draaiend aantrof, werd in beslaggenomen. Ook werd beslag gelegd op een woning en loods. In Amsterdam legde de politie beslag op drie auto’s, een behoorlijke hoeveelheid drugs en bitcoin-tegoeden. Zowel in Amsterdam als in Werkendam werd een vuurwapen in beslag genomen.