Rechtszaak fataal geweld op Wallen

Op maandag 9 juli begint in de rechtbank Amsterdam de rechtszaak tegen drie Roemeense mannen (22, 23 en 29) die ervan worden verdacht op 3 september 2016 tijdens een vechtpartij op de Wallen de 32-jarige Robert Gerritsen zo hard te hebben geslagen en geschopt, dat hij aan zijn verwondingen overleed.

Vrijgezellenfeest

Ook wordt het drietal verdacht van openlijk geweld. Gerritsen liep bij de vechtpartij ernstig hersenletsel op en overleed twee dagen later in het ziekenhuis. In eerste instantie meldde de politie dat Gerritsen, die met zijn vrienden een vrijgezellenfeest vierde in de stad, een ruzie probeerde te sussen en toen werd neergeslagen.

Bewakingsbeelden

Na bestudering van honderden uren aan bewakingsbeelden werden echter ook de vijf vrienden van Gerritsen uit Voorthuizen (tussen de 20 en 32 jaar oud) verdacht van openlijk geweld. Zij zouden de Roemenen de Wallen over gejaagd hebben, waarbij de mannen zich moesten verdedigen tegen de rake klappen. Zelf deelden ze overigens ook de nodige stoten uit.

De drie Roemeense verdachten (Mirci M., Marian D. en Stefanel M.) werden een maand na het incident vanuit België uitgeleverd aan Nederland. Daar verbleven ze in een hotel in Brussel.

Tientallen getuigen

Veel getuigen van de vechtpartij meldden zich na het incident waarvan enkele zijn gehoord. Tegelzetter Gerritsen en zijn vrienden hadden op de bewuste avond een boottocht gemaakt en de Bananenbar op de Wallen bezocht. Ze wilden de avond afsluiten op het Leidseplein, maar er ontstonden verschillende opstootjes met de Roemenen waarbij Gerritsen (vader van twee jonge kinderen) knock-out ging.

Eerder zei het OM over de fatale vechtpartij: “Deze zaak is zeer complex. Deelname aan openlijk geweld in vereniging is niet in een paar woorden te omschrijven.”

De rechtszaak dient op 9, 10, 12 en 16 juli. Op 12 juli komt het OM met de strafeisen.