Rechtszaak fatale caféruzie Nuenen inhoudelijk van start

Op woensdag 24 juli begint in de rechtbank in Den Bosch de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de 26-jarige Bart R. die wordt verdacht van doodslag op aannemer Oskar Pudelko (60) tijdens een caféruzie in Nuenen. Pudelko werd na een ruzie over geldzaken op 7 december 2018 doodgeslagen met een barkruk.

Staaf

Pudelko kreeg op de bewuste avond rond 23.00 in Bar Van Gogh aan het Park in Nuenen ruzie met twee mannen, waaronder Bart R. Pudelko ging naar buiten en het tweetal ging achter hem aan. Op straat gaf Bart R. hem een klap. Pudelko zou daarop zijn zoon hebben gebeld, haalde een kunststof staaf uit zijn auto en noemde de naam van de andere betrokkene.

De zoon kwam direct en begon in het café met de andere man te vechten. Toen daar alle aandacht naar uitging, troffen Pudelko en Bart R. elkaar vrijwel ongezien in een andere hoek. Pudelko – bewapend met een kunststof staaf in zijn hand – zou vervolgens door Bart R. zijn doodgeslagen met een barkruk. R. werd kort daarna in zijn woning in Nuenen door de politie opgepakt.

Advocaat

Tijdens een procedurele zitting in mei vroeg advocaat Bert de Rooij van Bart R. om verder onderzoek van de staaf. Er waren twee stukjes van afgebroken wat volgens De Rooij zou kunnen betekenen dat Pudelko heeft geslagen, zodat R. zich moest verdedigen. Dat geloofde de officier van justitie niet: ‘De staaf lag op de grond, heel het café is er overheen geweest. En niemand zag Pudelko slaan.’

Geen vechtersbazen

Volgens het Eindhovens Dagblad wordt Bar Van Gogh door Nuenenaren omschreven als een gemoedelijke dorpskroeg met veel stamgasten. Geen plek waar je een noodlottige ruzie verwacht. Noch Pudelko, noch Bart R. stond bekend als vechtersbaas.

Bedrijf in funderingstechnieken

De in Eindhoven opgegroeide ondernemer Oskar Pudelko had het bedrijf Pudelko Vijzel- en Funderingstechniek. Met innovatieve technieken kon hij het verzakken van oude gebouwen voorkomen. Met zijn ambitieuze ideeën haalde hij geregeld het nieuws. Zo was hij in 2016 te zien in een video van RTV Utrecht toen zijn bedrijf rotte heipalen bij historische huizen aan de Kromme Nieuwegracht restaureerde.