Rechtszaak Limburgse Satudarah-leden

Woensdag 29 augustus begint in de rechtbank Roermond de pro-formazitting in het strafproces tegen acht leden van het Limburgse chapter van motorclub Satudarah. De mannen van 27 tot en met 44 jaar worden verdacht van afpersing, vrijheidsberoving en deelname aan een criminele organisatie.

Clubhuis in Geleen

Het Openbaar Ministerie verdenkt het achttal van afpersing en vrijheidsberoving van een man in Geleen op 1 december 2017. Het slachtoffer werd op die dag gesommeerd naar het clubhuis van Satudarah in het Molukse gemeenschapshuis Merpati in Geleen te komen. Hij moest zich verantwoorden omdat hij de motorbende bedonderd zou hebben.

Heimelijke opnames

Politie en justitie hebben in 2017 28 bijeenkomsten van de motorclub heimelijk afgeluisterd en gefilmd. De politie pakte op 6 december 2017 vijf Satudarah-leden op: president Stephano P., vice-president Emannuel P., Anthony P., Paul S. (allen uit Geleen) en sergeant-at-arms Dave E. uit Kerkrade. Justitie beschouwt hen als de kopstukken van het Limburgse chapter. De andere vier verdachten verdwenen in januari 2018 in de cel, waarvan er één (Dirceu P. uit Geleen) in mei werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Deelname aan criminele organisatie

Naast de afpersing en vrijheidsberoving worden de acht leden ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie die onder meer afpersing, bedreiging, mishandeling, diefstal en witwassen tot oogmerk had.

Fer Loontjes

De namen van sommige verdachten doken in 2008 ook al op in de zaak rond de doodslag van Fer Loontjes in café ’t Vlaegelke in Geleen. Loontjes werd tijdens carnaval op 3 februari 2008 in het café tot twee keer toe volledig afgetuigd door een groep Molukse jongeren en hun Nederlandse kompanen. Stephano P. moest daar evenals Gennaro S. (voormalig lid Bende van Leerdam) acht jaar voor zitten. De 32-jarige Stephano P. zat al eerder acht jaar vast voor de doodslag op de 44-jarige kastelein Tonny Kentjens in Geleen (1997).

Tijdens de eerste pro-formazitting in Roermond wordt gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis van de verdachten en de verdere planning. De inhoudelijke behandeling volgt later.