Rechtszaak moord Everink begint

Voor de rechtbank in Utrecht begint maandag de strafzaak tegen Mark de J., de tenniscoach die wordt verdacht van de moord op zakenman Koen Everink.

Reconstructie getoond

Op maandag zal de rechtbank de feiten uit de zaak inhoudelijk gaan bespreken, en zullen er onderdelen van de besloten reconstructie worden getoond die in juli vorig jaar werd uitgevoerd bij het huis van Everink in Bilthoven. Ook komen er deskundigen aan het woord over het forensisch onderzoek. Dinsdag maken de nabestaanden gebruik van hun spreekrecht, en volgt de strafeis van het Openbaar Ministerie. Op woensdag en donderdag volgen het pleidooi van de advocaat, en krijgt de verdachte het laatste woord.

Wraking afgewezen

Vorige week nog wees de rechtbank in Utrecht een wrakingsverzoek van de advocaat van verdachte Mark de J. af. Pieter Hoogendam stelde dat er meer onderzoek in de zaak gedaan moet worden, onder meer aan de auto van De J., en naar het scenario dat zijn cliënt schetst over dat hij op de avond van de moord zou zijn ontvoerd door ‘onbekende mannen’.

Schuldig

Justitie is ervan overtuigd dat de ontkennende De J. schuldig is aan de moord, die op 3 maart 2016 plaatsvond. Hij was op de avond van de steekpartij bij Everink thuis, en er is bloed van Everink op de passagiersstoel van de auto van De J. gevonden. Ook was er volgens getuigen al een tijd onenigheid tussen De J. en Everink over het feit dat hij zich te veel bemoeide met de begeleiding van toptennisser Robin Haase. Geen andere getuigen hebben verder de ‘onbekende mannen’ in de straat gezien. Op de computer van De J. zouden voor de moord zoektermen zijn ingevoerd als ‘slagader snijden’, ‘moord’, en ‘dood’. Ook had hij een kennis de dagen voor de moord volgens justitie om een wapen met geluiddemper gevraagd. Een kostbaar, vermist horloge van zijn vriend Everink werd door de tenniscoach verstopt. De J. vindt dat het OM aan ‘tunnelvisie’ lijdt. Hij blijft ontkennen.

De uitspraak door de rechtbank wordt op 13 juni verwacht.

Lees hier meer over deze zaak:

Claim nabestaanden Everink deels toegewezen

OM lijkt te zwemmen in bewijs in Zaak-Everink

Onderzoek dood Everink duurt langer

Reconstructie moord Everink (VIDEO)