‘Rechtszaak oud-top No Surrender pas in juni 2019’

De rechtszaak tegen vier voormalig bestuursleden van motorclub No Surrender wordt op zijn vroegst pas in juni 2019 inhoudelijk behandeld. Dat bleek vrijdag tijdens een regiezitting bij de rechtbank in Groningen.

Getuigenverhoren

De rechters bogen zich over de zaken van Henk Kuipers uit Emmen en zijn vermeende rechterhand Theo ten V. uit Klazienaveen. No Surrender-oprichter Klaas Otto uit Bergen op Zoom en Rico R. uit Hulst verschijnen komende maandag voor de rechter. Reden voor de uitstel van de zaak is dat er nog getuigen moeten worden gehoord en een deel van de verhoren pas begin 2019 plaatsvindt.

Kuipers afwezig

Henk Kuipers was er, in tegenstelling tot de voorgaande zittingen, niet bij. ‘Hij is ziek’, was alles wat zijn advocaat Roy van der Wal tegenover RTV Drenthe kwijt wilde. Hij pleitte vrijdag voor de vijfde keer om zijn cliënt vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling.

Verzet tegen vrijlating

Advocaat Umut Ural vroeg hetzelfde voor zijn cliënt Theo ten V. Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen de vrijlating. Op maandag 26 november beslist de rechtbank of Theo ten V. en Henk Kuipers op vrije voeten komen.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Noord-Nederland gevraagd No Surrender en de daaraan verbonden chapters en brotherhoods te verbieden en de motorclub officieel te ontbinden.