Rechtszaak recordvangst heroïne

Vrijdag 6 juli begint in de rechtbank Rotterdam de pro-formazitting tegen zeven verdachten die betrokken waren bij de invoer van 1100 kilo heroïne in bakmachines uit Iran. De drugs werden vorig jaar gesmokkeld via de haven van Antwerpen.

Bakmachines voor pizza’s

Een gezamenlijk onderzoek van de landelijke recherche met douane en politie in Antwerpen leidde op 20 februari 2017 tot de doorzoeking van een container in de Antwerpse haven. Deze container was eerder van een schip gelost en kwam uit Iran. De douane vond in twee bakmachines voor pizza’s een partij heroïne van 1131,7 kilo. De drugs zijn eruit gehaald en de container is weer dichtgedaan, zodat de politie het transport kon volgen.

De container met de bakmachines werd naar een loods in het Noord-Limburgse Heijen gebracht. Daar hield de politie twee mannen van 39 en 41 uit Amsterdam aan, die op dat moment bezig waren de bakmachines te openen. Een 57-jarige man uit Sittard had het pand kort daarvoor verlaten, maar kon op de snelweg worden opgepakt.

In Rotterdam werden bij het bedrijf dat de container naar Heijen vervoerde drie mannen aangehouden. Naast de 28-jarige chauffeur van het transport die geen vaste woon- of verblijfplaats had, ging het om twee 34-jarige mannen uit Rotterdam en Amersfoort.

Volgens bronnen waren er in en rond de loods in Heijen zelden of nooit activiteiten. Op papier werd in aardappelen, groente en fruit gehandeld.

Recordvangst

De partij van 1131,7 kilo heroïne was voor België een recordvangst. In Nederland werd door de landelijke recherche al eens een partij van 1200 kilo in beslag genomen. De politie schat de straatwaarde van de heroïne op 68 miljoen euro. Eerder gaf de politie al aan meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten. Gezien het feit dat er eerder zes mannen werden aangehouden, is er dus nog een zevende verdachte gearresteerd.

De pro-formazitting tegen de zeven verdachten begint vrijdag 6 juli in de rechtbank Rotterdam. Tijdens deze eerste zitting wordt gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis van de verdachten en de verdere planning. De inhoudelijke behandeling volgt later.