Rechtszaak ‘ripdeal’ Rotterdam van start (UPDATE)

Op donderdag 20 september begint in de rechtbank Rotterdam de pro formazitting tegen twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij van Zino Ignasia op 15 juni 2018 in Rotterdam.


Klopjacht

De 30-jarige Ignasia werd die dag geliquideerd in het trappenhuis van een wooncomplex aan het Sandelingplein in Rotterdam-Zuid. Getuigen zagen die middag dat er twee mannen uit een portiek kwamen rennen en vertrokken in een auto. De eerste verdachte, een 34-jarige Rotterdammer werd na een klopjacht van ongeveer 4,5 uur klemgereden op de Maasboulevard.

ʻAntilliaans uiterlijk’

Enkele dagen later werden ook twee andere Rotterdamse verdachten van 21 en 32 aangehouden nadat Opsporing Verzocht de signalementen van twee andere verdachten met ‘een Antilliaans uiterlijk’ bekendmaakte. De politie dacht daarmee de drie hoofdverdachten in beeld te hebben.

ʻRipdeal’

Het heeft er volgens het Algemeen Dagblad alle schijn van dat Ignasia met de Rotterdammers van 32 en 34 een afspraak had voor een drugsdeal en dat de 21-jarige verdachte zijn woning voor de deal beschikbaar heeft gesteld. De politie maakte bekend dat Zino op de dag van zijn dood nog contact heeft gehad met iemand die “Goofy” wordt genoemd.

Naar verluidt zou Zino zijn geript. Hij werd vlak voordat hij werd doodgeschoten met een blauwe Nike sporttas in het Rotterdamse wooncomplex gezien. De verdachten die wegrenden hadden die tas bij zich, maar die is niet teruggevonden door de politie.

Roermond

Zino Ignasia (oorspronkelijk van Curaçao) woonde in Roermond. Het slachtoffer was met de auto van zijn vriendin naar Rotterdam gereden.

Op Facebook werd de Limburger met zijn innemende glimlach ‘de vriendelijke reus’ genoemd. Een buurtgenoot uit Roermond zei eerder tegen het AD: ‘Ik ben bang dat Zino twee gezichten had.’

De pro formazitting tegen de Rotterdamse hoofdverdachten van 32 en 34 begint op 20 september. De inhoudelijke behandeling volgt later.