Rechtszaak weduwe Van Seggeren

Op donderdag 24 januari begint in de rechtbank in Leeuwarden de pro-formazitting tegen een 34-jarige vrouw uit Kollumerzwaag die ervan wordt verdacht op 9 juli 2017 in De Westereen haar man Tjeerd van Seggeren (37) te hebben vermoord. Zijn lichaam werd door een voorbijganger in een weiland in het Friese dorp gevonden.

Ingeslagen schedel

Uit sectie kwam naar voren dat Van Seggeren forse verwondingen had aan zijn lichaam en hoofd. De avond voor de moord draaide het slachtoffer een bardienst tijdens muziekfestival Freeze Forze Beach Fest in De Westereen. Nadat hij rond 2.00 het festivalterrein verliet was hij vermist.

Diverse theorieën

De dood van Van Seggeren was maandenlang in nevelen gehuld. Verschillende verhalen en theorieën deden toen al in- en rondom het dorp de ronde. Van Seggeren zou op het festival ruzie met zijn vrouw hebben gehad, terwijl iemand anders een ‘verwarde man’ rond de vindplaats had gezien.

Aanrijding uitgesloten

Het onderzoeksteam vermoedde dat sommige inwoners van het dorp meer wisten dan ze de politie hadden verteld. Volgens de politie lag Van Seggeren (getrouwd en drie kinderen) niet op de plek waar hij vermoord werd. Ook ging de politie er een poos vanuit dat het slachtoffer mogelijk was aangereden door een auto. Van dat scenario stapte het Openbaar Ministerie af omdat er op de plaats delict geen sporen van een aanrijding waren aangetroffen. Door een flyeractie met mogelijke getuigen in De Westereen en naburige dorpen kreeg de politie veel bruikbare tips binnen.

Duitse echtgenote

Op 19 december 2017 werd zijn Duitse echtgenote aangehouden, een paar dagen voordat ze met haar kinderen naar Duitsland wilde vertrekken. Ook werd het bedrijfspand doorzocht waar Van Seggeren zijn motoronderdelenzaak had. Aan de achterkant woonde de weduwe met de kinderen. Bij de actie werd een auto doorzocht waarin blauwe deeltjes gevonden werden die ook op het achterhoofd van Van Seggeren waren aangetroffen.

Schoonmoeder

Google Timeline toonde aan dat de telefoon van zijn echtgenote zich op maximaal 24 meter van het slachtoffer bevond toen hij overleed. Ook had ze op Google gezocht naar de termen ‘insuline’ en ‘drinken’. In augustus 2017 werd de 55-jarige moeder van de hoofdverdachte vlak voor een eerdere pro-formazitting opgepakt op verdenking van medeplegen van de moord. Drie dagen later werd ze weer vrijgelaten, maar ze geldt nog wel als verdachte in de zaak.

Rouwadvertentie

In oktober bepaalde de rechtbank in een regiezitting dat er nader onderzoek moet komen naar het aangetroffen dna van de weduwe van Van Seggeren. Zij verklaarde dat haar dna de ochtend voor de moord op haar man was gekomen doordat ze seks hadden gehad. Vlak na zijn overlijden plaatste de echtgenote van Van Seggeren namens de familie nog een rouwadvertentie in de Kollumer Courant. Daaruit bleek dat het gezin christelijk was.

Relatieproblemen

Het OM denkt dat Van Seggeren met geweld om het leven is gebracht doordat hij met een hard voorwerp tegen het hoofd is geslagen. De echtgenote zou volgens het OM verschillende motieven kunnen hebben om haar man om het leven te brengen. Zo zou er sprake zijn geweest van relatieproblemen. Scheiden zou voor Van Seggeren nadelige financiële consequenties hebben. Bovendien zou Van Seggeren een levensverzekering van 600.000 euro hebben afgesloten. Ook zou hij voor zijn dood gezegd hebben dat zijn vrouw hem geprobeerd zou hebben te vergiftigen.

De pro-formazitting gaat verder op 24 januari. De inhoudelijke behandeling volgt later.