Record: 1,5 ton heroïne in Brits-Nederlands onderzoek

In de Rotterdamse haven is ruim 1.500 kilo heroïne onderschept in een gemeenschappelijk onderzoek van de Nederlandse politie en de Britse National Crime Agency (NCA). Volgens het Rotterdamse Openbaar Ministerie is het is de grootste onderschepping van heroïne ooit in Nederland.

Etten-Leur

De Douane vond de drugs in een container gevuld met Himalayazout uit Pakistan. Het onderzoek werd gestart na informatie uit Engeland. Zo kwamen verschillende verdachten in beeld. In het gezamenlijk onderzoek werd op een adres in het Brabantse Etten-Leur vervolgens op 9 februari een inval gedaan en vijf mannen aangehouden. Drie mannen van 38, 37 en 33 jaar uit Harlingen, Tzummarum en Nieuw Vennep blijven 90 dagen langer vastzitten, zo besloot de raadkamer van de Rotterdamse rechtbank dinsdag. De overige twee verdachten, mannen van 62 en 60 uit Sint Willebrord, zijn op vrije voeten maar blijven verdachten.

De partij heeft een straatwaarde van zo’n 45 miljoen euro. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Limburg

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. In verband met het lopende onderzoek wil het OM verder geen informatie verstrekken.

In september werd in Nederland 1.200 kilo heroïne gepakt. Die zending was op weg naar het Verenigd Koninkrijk. In Felixstowe pakten de Britten in februari 2020 ook ruim 1,2 ton.

Het vorige Nederlandse record was 1,1 ton heroïne die in Limburg werd gepakt in februari 2017.