Record: ontnemingsvordering van 64 miljoen

Het Openbaar Ministerie wil Rotterdammer Ad M. 64 miljoen euro ontnemen die hij met smokkel van cocaïne zou hebben verdiend. Als de rechter dat oplegt is het de grootste ontneming van een crimineel ooit in Nederland. Ad M. is voortvluchtig. Hij is in 2012 veroordeeld in een zaak waarin 2.260 kilo cocaïne centraal stond en ook Greg Remmers is veroordeeld

Schilmesje

De zending is in 2008 in beslag genomen in een loods in Campinas bij Sao Paulo. Justitie zag Ad M. als hoofdverdachte, hoewel de afzender noch de volledige groep ontvangers voor de rechter is gebracht. Een Braziliaanse ingenieur die de loods had gehuurd pleegde snel zelfmoord met een schilmesje in de politiecel en er was onduidelijkheid over de exacte hoeveelheid die in de loods aanwezig was. De Brazilianen deden twee keer een inval in dezelfde loods voordat alles gevonden was. 

Vrachtbrieven

Ad M. en een medeverdachte zijn veroordeeld tot zes jaar cel. M. had in Brazilië  ontmoetingen met twee Surinamers die de cocaïne verpakten. De officier van justitie zei ook te vermoeden aan de hand van vrachtbrieven dat M. meerdere transporten naar Europa had georganiseerd. Ook is onder hem bijna twee miljoen euro aan contanten gevonden. Hij had ook contact met de Braziliaanse ingenieur die zelfmoord pleegde.

500 miljoen

Frank van Ardenne is de advocaat van M. Hij wil geen commentaar op de zaak geven.In de jaren negentig wilde het Amsterdamse parket 500 miljoen gulden ontnemen aan hasjsmokkelaar Cees H. maar dat bedrag is uiteindelijk ver naar beneden bijgesteld.