Record-vangst explosieven België

De Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) heeft dinsdag een recordvangst aan explosieven gedaan. Dat heeft Glenn Audenaert, het hoofd van de Brusselse FGP. De voorraad lag in een opslagplaats aan de Menestrelenlaan in Anderlecht midden in een woonwijk. De politie vond vier automatische geweren, twee machinegeweren, twee karabijnen, vier handvuurwapens en 700 stuks munitie.

Alle wapens waren geladen en klaar voor gebruik of verkoop toen de politie ze vond. Dat kan betekenen dat de voorraad bedoeld was als een showroom voor potentiële kopers.

Verder lagen er 19 fragmentatiegranaten, 48 dynamietstaven, 18 ontstekers met korte lonten en 1,5 kilogram explosief poeder, welk is niet bekend gemaakt.

Er is ook een kwikdetonator gevonden, met een uiterst gevoelige bewegingsdetector.

De Brusselse FGP en de lokale recherche van de zone Brussel-Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) was de handel eind 2011 al op het spoor.

Zo werd vastgesteld dat er een link is met een ander onderzoek naar wapenhandel. Dat laatste leidde in november 2011 al tot de arrestatie van 13 verdachten uit het Brusselse criminele milieu, en tot de vondst van 17 vuurwapens en bijna 500 kogels.

Er waren dinsdag zoekingen op zes verschillende adressen in Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis.

De hoofdverdachte A.A. is aangehouden. Hij was ook de huurder van de opslagplaats in de Menestrelenlaan.

Er is dinsdagmiddag ook een tweede verdachte opgepakt.