Recordaantal wietplantages Belgisch Limburg

Nederlandse misdaadondernemers beginnen steeds meer wietplantages in België. ‘Nederland is zijn wietprobleem aan het exporteren,’ zegt de directeur van het parket in Hasselt, tegen Het Belang van Limburg. Elke week worden in het gerechtelijk arrondissement Hasselt minstens twee wietplantages opgerold. Tot eind september waren er dat al 85. In het gehele recordjaar 2010 waren het er ook 85. Bijna alle plantages (‘99%’) die in de regio Hasselt worden ontmanteld hebben een ‘rechtstreekse link met Nederland’.

‘Het is heel moeilijk om bij de opdrachtgevers te komen. De mensen die wij arresteren, zijn de kleine garnalen. Het zijn de mensen met geldproblemen die hun loods, kelder of zolder lieten ombouwen tot een plantage of Nederlanders die hier een huis huren om cannabis te kweken. De mensen aan de top vinden, is heel moeilijk,’ zegt parketdirecteur Luc Valkenborg.

‘Spreiden van risico is het sleutelwoord. De plantages worden kleiner, maar er zijn er meer. Wanneer ze er dan eentje kwijtspelen, zijn ze tenminste niet alles kwijt. En ze hebben nog de opbrengst van de andere plantages.’

De Taskforce georganiseerde wietcriminaliteit heeft het afgelopen jaar stelselmatig gejaagd op georganiseerde wietkweek in Nederland. Dat lijkt gevolgen voor België te hebben. Valkenborg: ‘Hier cannabis kweken, houdt minder risico in dan in Nederland. Wanneer daar iemand betrapt wordt, komt hij bij de verhuur- en verzekeringsmaatschappijen op een zwarte lijst te staan. Een huis huren of een verzekering afsluiten wordt daardoor onmogelijk. Dus steken ze maar de grens over en huren ze hier een huis om plantjes te kweken’.

Zie HBVL.