Recordvangst 5,2 ton cocaïne op zee door Spaanse en Portugese politie (VIDEO)

De Spaanse en Portugese politie hebben de afgelopen dagen tijdens een gezamenlijke operatie met onder meer de marine en luchtmacht op een zeilboot in de Atlantische Oceaan ongeveer 5.200 kilo cocaïne onderschept. Volgens de Portugese politie gaat het om een van de grootste drugsvangsten in Europa en om de grootste in Portugal van de afgelopen vijftien jaar. Er zijn drie verdachten opgepakt.

Onder de arrestanten bevindt zich Carlos Silla Otero, een beruchte drugssmokkelaar. Naast Silla Otero werd nog een andere Galiciër aangehouden: Xavier F., op wiens naam het zeiljacht staat. Ook werd een derde verdachte gearresteerd, de in Madrid wonende Peruaan Jorge S., die volgens Spaanse media beschouwd wordt als de financiële man van een Colombiaanse drugsorganisatie.

Ontkomen

Carlos Silla Otero werd al langere tijd gezocht. In maart vorig jaar wist hij op het laatste moment nog te ontkomen toen de Spaanse politie ingreep bij een poging om 4000 kilo cocaïne aan land te brengen.

183 balen

Tijdens de gezamenlijke operatie werd midden op de Atlantische Oceaan een 24 meter lange zeilboot G Siro gelokaliseerd die werd gebruikt om een ​​grote hoeveelheid cocaïne te verschepen. In totaal werden er 183 balen cocaïne vervoerd op het betreffende schip, met een geschat totaalgewicht van circa 5,2 ton. Naast de Spaanse en Portugese politie werken ook de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de Britse National Crime Agency (NCA) mee aan het onderzoek.

‘Machtige criminele organisatie’

Volgens de autoriteiten moest de megalading drugs worden gedistribueerd naar verschillende Europese landen via de kusten van het Iberisch Schiereiland. Er zijn tot nu toe drie mannen opgepakt, die ervan worden verdacht deel uit te maken van een ‘machtige criminele organisatie die handelt in grote hoeveelheden cocaïne tussen Latijns-Amerika en Europa’.

2,5 ton coke

Op 8 oktober werd ter hoogte van de Portugese eilandengroep de Azoren een zeilboot met 2.500 kilo coke onderschept door de Spaanse douane. Een 60-jarige Nederland zit als hoofdverdachte vast in dat onderzoek.