Recordvangst: 8 ton coke in haven Antwerpen

In de haven van Antwerpen is deze week 8000 kilo cocaïne onderschept die bedoeld was voor Nederland. De straatwaarde van de coke is ongeveer een half miljard euro, zo meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. In verband met het onderzoek zijn dinsdag vijf mannen aangehouden. De coke, die verstopt zat tussen een lading bananen, is maandagavond in Antwerpen aangekomen per vrachtschip uit Ecuador. De vangst is een record in België en Nederland. De recherche kwam de lading op het spoor via documenten die gevonden zijn bij een corrupte douanier

Voor zover bekend is de onderschepping van de 8 ton cocaïne de op een na grootste drugsvangst ooit in Europa. De coke heeft een handelswaarde van ongeveer 280 miljoen euro en een straatwaarde van ongeveer een half miljard euro.

Het drugstransport is maandag in de haven van Antwerpen aangekomen aan boord van een vrachtschip uit Ecuador. De douane was op de hoogte van de komst van de lading. Zij hadden informatie gevonden bij een huiszoeking bij een corrupte douanier, die eerder is aangehouden in verband met een andere zaak. De coke zat verborgen in een lading bananen. Bij een controle van de container bleek dat onder de bananen rechthoekige pakketten cocaïne lagen. De Belgische douane telde 6985 pakketten cocaïne met een totaalgewicht van 8032 kilo.

De container met fruit, die was bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer, werd dinsdag aan het einde van de middag afgeleverd op het industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam. Het transport was gevolgd door de politie.

De Nationale Recherche hield behalve de 46-jarige chauffeur uit België nog vier mannen uit Rotterdam aan toen de container werd uitgeladen. Deze verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.