Megavangst pillengrondstof in Limburg

De politie heeft woensdagavond op de A67 een grote hoeveelheid apaan gevonden in een vrachtwagen. Apaan is een stof die makkelijk kan worden omgezet in BMK, de belangrijkste en dure grondstof voor amfetaminen, vooral MDMA. Eerder al werd in het onderzoek op 29 januari 10.000 kilo apaan in een bedrijfsloods in Venlo in beslag genomen. Samen vormt dat ruim 20.000 kilo apaan: een record, meestal worden slechts partijen van tientallen kilo’s apaan ontdekt.

 

De vrachtauto met apaan was afkomstig uit Duitsland. Tijdens de onderschepping van dit transport op woensdagavond zijn drie personen aangehouden: een 44-jarige man uit Estland, een 46-jarige man uit België en een 44-jarige Nederlander. De Nederlandse man was in bezit van een vuurwapen.

Op 29 januari kreeg de politie een melding over een verdachte situatie, een vrachtwagen bij een loods aan de Bevrijdingsweg. Tijdens controle van de aanwezige goederen in de loods troffen agenten verschillende dozen met wit poeder aan, verpakt in kartonnen dozen.

De huurder van de bedrijfsloods was een 48-jarige man uit Straelen (Duitsland) en de bestuurder van de vrachtwagen een 39-jarige man uit Praag (Tsjechië). Beide zijn aangehouden maar na verhoor in vrijheid gesteld. Ze zijn nog wel verdachten in de zaak.

Op basis van deze inbeslagname werd door de politie een nader onderzoek ingesteld. Dit onderzoek leidde uiteindelijk wederom tot de inbeslagname van een enorme hoeveel Apaan woensdagavond.

Onderzoek gaat door

De politie onderzoekt nog verder wat de herkomst en de eindbestemming van de beide partijen waren en ook wie als de opdrachtgevers moeten worden gezien. De politie zoekt hierbij uitdrukkelijk ook in het buitenland. 

Sinds begin 2010 is in met name Nederland een aantal zogenaamde omzettingslaboratoria aangetroffen waarin apaan werd omgezet in BMK. Het middel BMK is een noodzakelijk bestanddeel om synthetische drugs, zoals amfetamine, MDAM of LSD te vervaardigen. Uit één deel apaan kan ongeveer 70% zuivere BMK verkregen worden. Dit productieproces is relatief eenvoudig, maar niet zonder risico’s omdat bij de omzetting van apaan in BMK kunnen specifieke gevaren en risico’s ontstaan door brandgevaar en illegale stort van giftige stoffen.

Lucratief

Het gebruik van apaan als middel om BMK te maken is erg lucratief. De inkoopwaarde van apaan is ongeveer 30 tot 35 euro per kilo. Na bewerking tot BMK stijgt de waarde echter tot 500 tot 600 euro per liter.

Apaan wordt in grote hoeveelheden ingevoerd vanuit met name China en komt rechtstreeks naar Nederland of via andere Europese landen. Bezit van apaan als stof is in de meeste Europese landen niet strafbaar gesteld. Pas op het moment dat apaan in Nederland wordt gebruikt voor het vervaardigen van BMK is de stof illegaal en valt het onder de bepalingen van de Opiumwet. De verdachten kan wel lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste worden gelegd.