Recordvangst van zwaardere wapens in Bulgarije (UPDATE)

In Bulgarije, heeft de politie een ongewoon grote hoeveelheid vuurwapens en munitie gevonden. De vangst werd gedaan in een onderzoek van een speciale afdeling van het Openbaar Ministerie in Bulgarije die zich richt op georganiseerde misdaad.

Leider

De recordvangst werd gedaan in een garage stadsdeel Reduta in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, en in het dorpje Gabarevo, in de gemeente Pavel Banya. Er is één persoon aangehouden. Hij was al in 2016 al eens verdachte in een wapenzaak.

Het onderzoek is drie jaar geleden gestart toen er in Bulgarije onder meer 50 Uzi pistoolmitrailleurs werden gevonden. De vermeende leider van de groep die die wapens had geïmporteerd werd toen niet gevonden maar het onderzoek ging voort. Nu zou die man wel zijn aangehouden.

40.000 patronen

Er zijn tientallen machinegeweren gevonden, daarnaast aanvalsgeweren (Kalasjnikovs), pistoolmitrailleurs (37 Scorpions), 43 pistolen, 14 raketwerpers (voor granaten), vier kilo kruit, en naar schatting 40.000 patronen. Machinegeweren zijn wapens van zwaarder kaliber die in principe niet vanuit de hand worden afgeschoten.

Geluidsdempers

Meest bijzonder aan de vondst was een voorraad geluidsdempers van een type dat in Bulgarije alleen in gebruik is bij speciale eenheden.

Bulgarije heeft een bloeiende wapenindustrie en levert bijvoorbeeld veel aan Saoedi-Arabië. Het land maakt pistolen, machinegeweren en varianten op aanvalsgeweren, zoals Kalasjnikovs. Er gaan soms ook wapens het illegale circuit in.

Eerder die week werd in Bulgarije al een andere illegale voorraad wapens onderschept: 17 Kalasjnikov-geweren en 15 Makarov-pistolen, die mogelijk waren verduisterd van de Arsenal-fabriek in Kazanlak. Ook werden er wapenonderdelen gevonden. De Arsenal-fabriek heeft in een reactie laten weten dat ‘al vele jaren’ in de fabriek geen Kalasjnikov-geweren meer zijn gemaakt, ‘alleen machinegeweren’.

Liquidaties

Liquidaties in Nederland worden doorgaans gepleegd met aanvalsgeweren zoals de Kalasjnikov. De Nationale Politie in Nederland geeft de laatste jaren onderzoeken naar wapenhandel meer aandacht. De meeste wapens die in Nederland op de markt komen zijn aangevoerd vanuit Oost-Europese landen en Servië.